IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските банки отнеха 1 млн. жилища през 2010

Очаква се 2011 година да е пикът на кризата с принудително отнетите имоти заради просрочени ипотеки в страната

10:46 | 13.01.11 г.
Щатските банки отнеха 1 млн. жилища през 2010

Най-мрачната година от кризата с принудително отнетите жилища в САЩ заради просрочени ипотеки едва сега започна, пише AP.

Кредиторите в страната са на път да отнемат повече имоти тази година от всяка друга след началото на срива на американския жилищен пазар през 2006 г. Около 5 млн. кредитополучатели закъсняват с най-малко два месеца с вноските по ипотеката си и нови ще пропуснат плащанията си заради загубите на работни места и по-високата стойност на заемите от тази на имотите, прогнозират анализатори в сектора.

„2011 ще е пикът“, казва Рик Шарга, старши вицепрезидент на компанията за данни за принудително отнети имоти RealtyTrac Inc.

Прогнозата идва, след като банките отнеха над 1 млн. жилища в страната през 2010 г., съобщиха от RealtyTrac днес. Такива очаквания от компанията изразиха още в средата на миналата година. Това е най-високият годишен брой отнети имоти от 2005 г., откогато се следят данните.

Едно от всеки 45 американски домакинства е получило известие, свързано с принудително отнемане миналата година, или рекорд от 2,9 млн. жилища. Това е ръст от 1,67% спрямо 2009 г.

През декември 257 747 домакинства са получили най-малко едно известие, свързано с принудително отнемане. Това е най-ниският месечен брой от 30 месеца. Броят на известията се понижава с 1,8% спрямо ноември и с 26,3% спрямо декември 2009, отчитат от RealtyTrac.

Темпът се забави през последните два месеца на 2010, защото банките преразглеждаха процедурите си по отнемане на имоти след обвинения, появили се през септември, че процесът по отнемането се е управлявал неправилно. Под засилен контрол от страна на правителството кредиторите временно преустановиха действията си срещу кредитори, които изостават много с вноските.

Въпреки това повечето банки вече подновиха процесите по отнемане на имоти и през първото тримесечие вероятно ще бъде отчетено повишение на активността, посочва Шарга.

Очаква се броят на принудително отнетите имоти в страната да остане повишен през годината, защото собствениците са изправени пред висока безработица, затегнати критерии за рефинансиране и падащи цени на имотите. Шарга очаква цените да паднат с още 5% в национален мащаб, преди да достигнат окончателно дъното. Заради спада още собственици ще се окажат с ипотека, която надхвърля стойността на имота им. Към момента около един от всеки петима собственици на жилище в страната с ипотека дължи повече от цената на дома си.

Затрудненията вероятно ще бъдат най-сериозни в щатите, които вече бяха засегнати тежко. Такива са радвалите се преди на жилищен бум Невада, Аризона, Флорида и Калифорния, както и щатите, които пострадаха най-тежко от икономическата криза, включително Мичиган и Илинойс.

Над половината от активността по принудителните отнемания в страната през 2010 е регистрирана в пет щата: Калифорния, Флорида, Аризона, Илинойс и Мичиган.

RealtyTrac следи данни за известията за просрочие, насрочени търгове за продажба на имота и отнемане на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още