IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиране на принудителните отнемания на имоти в САЩ крие още проблеми за пазара

Някои от големите ипотечни кредитори в Щатите спряха отнемането на имоти заради разкрития на грешки в процедурите

13:31 | 11.10.10 г.
Спиране на принудителните отнемания на имоти в САЩ крие още проблеми за пазара

Спиране на процесите по принудително отнемане на жилища заради просрочени ипотеки в най-големите ипотечни компании в САЩ може да извади от пазара потенциалните купувачи, които са притеснени от юридически въпроси. Това би потиснало допълнително продажбите във време, в което проблемните имоти формират близо една четвърт от всички сделки, пише Bloomberg.

Разкритията за грешки в процедурите за принудително отнемане карат купувачите да се притесняват относно правото на собственост върху имота, обяснява Ричард ДеКазер, главен икономист на Woodley Park Research във Вашингтон. Доверието в законността на принудителните отнемания на имоти от страна на кредиторите може да засегне продажбите на такива имоти повече от намаление на предлагането, защото пазарът вече е наводнен с отнети имоти, обяснява той.

„Юридическите проблеми, които наблюдаваме, ще засегнат продажбите, защото хората се опасяват за законността на процеса“, казва ДеКазер. „Подразбира се, че работата не е добре свършена.”

Най-големият кредитор в САЩ - Bank of America Corp., удължи срока на замразяване на процесите за принудително отнемане на имоти в 50-те щата на 8 октомври заради опасения, появили се сред федерални и щатски служители, че имотите се отнемат на базата на грешни данни. JPMorgan Chase & Co. и подразделението на Ally Financial Inc. GMAC Mortgage спряха съдебните дела за принудителни отнемания в 23 щата заради твърдения, че служители са подавали документи с непроверена или невярна информация, за да ускорят процеса.

Продажбите на отнети имоти са формирали 24% от всички сделки с жилища в страната през второто тримесечие, по данни на RealtyTrac Inc. Те са формирали по-голям дял в щатите, които бяха най-тежко засегнати от жилищната криза – 56% от продажбите в Невада, 47% в Аризона и 43% в Калифорния. Във Флорида, Масачузетс, Мичиган и Роуд Айлънд делът им е около една трета.

Намаление на продажбите на проблемни имоти може да доведе до краткосрочно повишение на медианната цена на жилищата в страната, казва Томас Лоулър, създател и президент на Lawler Housing and Economic Consulting във Вирджиния.

Проблемните имоти – такива, които са получили предизвестие за просрочие или насрочване на търг или са преминали във владение на банките, са се продавали със средно 26% намаление през второто тримесечие спрямо имоти, при които няма такива затруднения, сочат данни на RealtyTrac.

Евентуалното повишение на цените обаче може да бъде заличено от наплив от имоти за продажба, които ще залеят пазара, след като се разрешат проблемите с документацията, допълва Лоулър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още