IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай е проблем за страната, но не и за света

Повишените цени в азиатската държава ще свият търговския й излишък, което ще допринесе за растежа у нейните търговски партньори

18:01 | 15.01.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай е проблем за страната, но не и за света

През януари 1992 Дън Сяопин, тогавашният върховен ръководител на Китай, пристигна в Шънджън за началото на месечната си обиколка в южната част на страната. Той възхвали успеха на крайбрежните икономически зони на Китай, критикува опонентите си в Пекин и възвести буен икономически растеж, който тласна инфлацията над 25%.

Оттогава Китай не е изпитвал двуцифрена инфлация, но този епизод урони трайни доверието в управлението на местната икономика. Според Джонатан Андерсън от UBS много чужденци гледат на финансовите власти в страната като на нереформирани останки от ерата на плановото стопанство, които не владеят пазарните инструменти и позволяват спекулативни балони, последвани от груби коригиращи мерки.

Понастоящем Китай отново възбужда инфлационните страхове. През ноември 2010 инфлацията на годишна база достигна 5,1% - най-високата от две години и четири месеца, в рязък контраст с дефлацията от 2009, пише Economist. Данните за декемврийската инфлация, преди официалните цифри, са противоречиви.

Около 75% от инфлацията в Китай е резултат от по-високи цени на храните, както и през 2008, когато тя достигна 8%. Но сега, за разлика оттогава, спадът в предлагането на храни бе скромен. Страната бе застигната от студено време в началото на 2010 и наводнения през лятото, но не бе връхлетяна от зарази, като тази, засегнала толкова сериозно свинете през 2008.

Следователно, по-високите цени на храните отразяват по-силно търсене, отколкото по-слабо предлагане. Със забогатяването на китайските домакинства, месото и млякото формират все по-голям част от бюджетите им. Ако делът на другите разходи на домакинствата се свива, не би трябвало да се породи инфлационен натиск.

Но преструктурирането на разходите поражда „скюфлация“ (от англ. skew – наклон, изкривяване) – термин, с който Каушик Басу от индийското министерство на финансите обозначава повишението на цените от дадена група стоки спрямо друга такава.

Ако Китай изпитва промяна в относителните цени или временен спад в предлагането, то инфлацията би трябвало скоро сама да изчезне. Цените на храните ще намерят равновесна точка на по-високо ниво или ще спаднат. Задача на централната банка е да предотврати пренасянето на тези цени в заплащането на труда, което може да задейства инфлационна спирала.

Много икономисти обаче се опасяват, че проблемът не е само в повишените цени на храните. Тези цени може би са предупреждение за прегряваща икономика. Може би властите в Китай отново са допуснали контролът върху паричната политика да им се изплъзне.

Те позволиха паричното предлагане в страната да нарасне с 50% от началото на 2009 досега, реалните лихви да спаднат, а банковото кредитиране да надхвърли разрешените държавни лимити.

Изследване на самата централна банка показва, че инфлационните очаквания на домакинствата са на най-високото си ниво от повече от десетилетие.

Китайската народна банка повиши основната си лихва с четвърт пункт по Коледа, след като бе сторила същото и през октомври. Банките в момента не могат да отпускат кредити срещу по-малко от 5,8% лихва. Но в икономика с номинален ръст от 15% годишно този праг е малко вероятно да възпре заемателите. Лихвите по депозити се вдигнаха до 2,75%, но в номинално изражение те са отрицателни.

През 2010 централната банка също така повиши шест пъти минималните задължителни резерви (МЗР) на китайските банки до рекордните 18,5% от техните депозити, а вчера обяви, че ще ги повиши с още половин процентен пункт до 19%, считано от 20 януари.

Това обаче в най-добрия случай компенсира експанзионистичния ефект от покупките на чужда валута, нужни за поддържане нисък курса на юана. За да намали напрежението банката вече не задължава износителите да обменят чуждата си валута срещу юани.

Ако Китай не може да обуздае своенравната си банкова система и потуши инфлационните очаквания, репутацията на страната ще пострада. Китайската инфлация обаче няма непременно да навреди на световната икономика.

Китай има голям принос към световния растеж – той дава 9% от световния БВП и расте с 10% на година. Положителното влияние на китйския внос върху растежа в останалите икономики обаче се компенсира от китайския износ.

Инфлацията в Китай може дори да помогне на неговите икономически съперници, тъй като с нарастването на цените износът на страната губи конкурентност. Търговският излишък на Китай ще се свие, допринасяйки за растежа у неговите търговски партньори.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
"Битието определя съзнанието"- толкова е древна тази максима, колкото е древно и лихварстово! За Китай да говорим ще бъде по темата, но с това само ще си прави упражнения на вербалният апарат, а иначе... всичко що е на пазара е чайниско, ако не е ще стане такова, и само ние, САЩ и Европа сме виновни да е така! Духът от бутилката е пуснат, индустриалното ни производство от ден на ден никакво го няма както в САЩ така в развита Европа, а за Бг и дума да не става... Но като ще се правим на един огормен световен Office, и ще седим и ще консумираме само а другите ще коват желязото, ще завиват болчетата, ще крадат технологиите, ще е така, (това последното най-вече важи за САЩ ). Дами и господа, системата е порочна и тази система ни тласка в преизподнята на недоимъка и тъмата, така, че да се замислим как да го бъде от тук насетне....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
stanislavnba
преди 13 години
Е не ти ме разби от смях. Явно има част от икономиката на света която си чувал някъде, може в инвестора, ама останалото е свободни съчинения. Малко се поразрови да видиш какво произвежда китай за света. 60-80% от производството на Китай отива само и единствено за Китай. Като всяка година този % расте. Че Китай има текстилно производство хубаво. Ама това е сигурно 1/30 от БВП. Може и по малко. Провери колко им е вноса. На храна, на въглища и т.н. Тогава може и да разбереш защо хората които са писали статията знаят какво са писали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
stanislavnba
преди 13 години
А къде са тези западни държави без трудова дисциплина ??? От опит мога да ти кажа, че от САЩ до тук навсякъде и всички работят по добре и по ефективно от българите. И не ги мързи , поне не повече от нас. Та как излезе с това изказване? Хубавото е, че винаги има равновесие. Китай беше супер зле преди 20г., сега са 2рата по сила икономика, което е нормално при положение, че са 1 милярд. Сега на дневен ред са Индия и Бразилия. Китай трябва да спре да почива за да може да няма толкова бедни хора в двете други държави. А ние сме някъде по средата и ще ядем огризките на всички останали. Няма как с 8 милиона жители. Само Истанбул има 2 пъти повече хора от нашата цяла държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Fiscalist
преди 13 години
Определено страни като нашата ще бъдат по-приспособени за оцеляване в подобен сценарии. Но западняците играят опасна игра. Разчитат, че ще станат по-конкурентни, но не разбират, че обществата им са разглезени и вече не са способни на трудовата дисциплина нужна за реално производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 13 години
Ака Китай рухне и ние ще правим компютри и мобилни телефони и ще ги изнасяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 13 години
Да, но от щастие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Fiscalist
преди 13 години
Ако Китай рухне, ще горят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Fiscalist
преди 13 години
Що за глупаво становище. Китай е главният производител в света. Когато му се вдигат цените и трябва да си купите нещо не ви се отразява така ли? Светът пазарува маде ин Чайна, като има инфлация тръгва из целия свят. По-лошото е че първоизточик на инфлацията е чичо Бен от УСА, но няма кой да спре този психопат. И Китай има вина, удържайки юана вързан към долара той привнася обезценката на напечатаните смешни пари на чичо Бен. Чичо Бен таксува цялата човешка раса със скрития данък, за да помогне на чичо си Сам. Дори и до БГ достига по мое мнение. Дори ЕЦБ и еврозоната са в шах. Долни номера, спрете американския икономически терор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още