IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия се подготвя за всички възможни сценарии при кризата в еврозоната

Трудно е да се остави една държава да фалира контролирано, винаги има странични ефекти, твърди министърът на финансите на страната Ян Кеес де Ягер

21:55 | 13.09.11 г. 1
<p style="text-align: center; ">
	Дълговата криза в еврозоната предизвиква все повече безпокойство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дълговата криза в еврозоната предизвиква все повече безпокойство. Снимка: Ройтерс

Холандският министър на финансите Ян Кеес де Ягер заяви, че повереното му министерство и централната банка на страната се подготвят за всички „вероятни и невероятни“ сценарии на дълговата криза в еврозоната, без обаче да уточни дали те включват и фалит на Гърция, съобщи Ройтерс.

„Изучаваме тайно сценарии заедно с холандската централна банка, а също и с други държави. Вглеждаме се в нашата икономика, правим преглед на държавните финанси, на финансовия сектор и последиците за Европа“, заяви Де Ягер пред холандската телевизия  RTL Z.

Той добави, че е трудно да се остави една държава да фалира контролирано. „Винаги, когато нещата тръгнат на зле, има последици за други държави, за централни банки. Така че трябва да вземете предвид страничните ефекти. Това е конкретната причина да разглеждаме различни сценарии при закрити врати“, обоснова се министърът.

През следващите седмици холандското министерство на финансите ще публикува резултатите от „шокови тестове“ и от това как би се отразил един шок на държавните финанси, дали рекапитализацията на банките е достатъчна и какви други мерки може да се наложат, посочи Де Ягер.

По-рано днес холандският финансов ежедневник Het Financieele Dagblad съобщи, че Берт Бругинк, старши финансист във водещата кредитна институция в страната Rabobank, е предупредил, че фалитът на Гърция е неизбежен.

„Въпросът дали Гърция ще фалира вече е зад гърба ни. Единственият въпрос е кога ще стане това“, цитира изданието Бругинк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Маляките ще се запишат в историята като унищожителите на Европа от 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още