IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джони Айв става третият най-важен човек в Apple

Той поема ключовия дизайнерски пост в компанията

10:17 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джони Айв става третият най-важен човек в Apple

Джони Айв, мъжът, отговорен за дизайна на много от ключовите продукти на Apple, е назначен за главен директор по дизайна в компанията, пише Wall Street Journal.

На новосъздадената позиция Айв ще се „фокусира изцяло върху настоящите дизайнерски проекти, нови идеи и бъдещи инициативи“, посочва в изявление Apple.

Този ход прави Айв третата най-ключова фигура в компанията след главния изпълнителен директор Тим Кук и главния финансов директор Лука Маестри.

"Неговата роля е отражение на обхвата на работата, която той върши в Apple от известно време“, твърди Тим Кук.

Предишните управленски отговорности на Айв като старши вицепрезидент по дизайна ще бъдат разделени между Ричард Хауарт, вицепрезидент по индустриалния дизайн, и Алън Дай, вицепрезидент, отговарящ за дизайна на потребителския интерфейс, посочват от компанията.

Хауарт е ветеран в Apple, който работи за компанията от 20 години, докато Дай е част от нея от близо десетилетие. Айв ще поеме новите си задачи от 1-ви юли.

През последните години ролята му в Apple нарасна. Неговият предишен опит е свързан с хардуера, но през последната година той пое контрола над групата, отговаряща за потребителския интерфейс в софтуерното подразделение. Това се случи година след като Айв изигра ключова роля за дизайна на iOS 7, софтуера на Apple за iPhone и iPad.

След Тим Кук Айв е най-разпознаваемият директор на Apple. Той е довереник на бившия главен изпълнителен директор на компанията Стив Джобс.

„Ако имах духовен партньор в Apple, това е Джони. Джони и аз измислихме повечето продукти заедно“, коментира Джобс пред биографа си Уолтър Айзаксън. По думите на Стив Джобс Айв обръща внимание както на целия продукт, така и на най-дребните детайли от него. Освен това разбира, че Apple е продуктова компания, ето защо е работил пряко с Джобс.

„Той има повече оперативна сила от всеки друг в Apple, освен мен“, допълва още Стив Джобс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още