IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber като заплаха за автомобилните продажби

Немалък дял от потребителите на Uber в САЩ отлагат покупката на кола именно поради факта, че ползват услугата

13:25 | 04.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на автомобили в САЩ през септември достигнаха най-високото си месечно равнище от 2005 г., сочат данни на Autodata. Ново проучване обаче разкрива, че увеличаването на популярността на услугата за споделяне на автомобилни превози Uber оказва значително влияние върху отношението на потребителите към покупката на нова кола.

Проучването, което е проведено от консултантската компания Magid Advisors и представено от CNBC, сочи, че ползването на услугите на Uber сред 2400 респонденти в САЩ е нараснало от 4% през 2014 г. до 17% през 2015 г.

Услугата на Uber е третата най-ползвана „нова компания” в проучването – изпреварвайки имена като Shazam, Fitbit, Square, Airbnb и Periscope значително.

Истинската потенциална заплаха за продажбите на автомобили идва от втория въпрос в проучването, който пита дали потребителите на Uber биха обмислили повторно покупката на кола конкретно защото ползват услугата.

Според проучването 22% от потребителите на Uber на възраст между 18 и 64 години, които са използвали услугата през последните 6 месеца, споделят, че отлагат покупката на кола именно поради тази причина.

Uber е като „камион, който набира скорост надолу по улицата”, коментира президентът на Magid Advisors Майк Форхаус. „Затова наистина мисля, че в крайна сметка ще видим това в данните за автомобилните продажби”.

Разбира се, услугата на Uber сама по себе си е източник на търсене на нови автомобили, което може да противодейства на ефекта, отчетен в проучването на Magid. Дилър на автомобили Toyota в Тексас например дори предлага отстъпка от цените на новите коли за купувачите, които са шофьори на Uber.

Въпреки това обаче Форхаус изчислява, че резултатите от проучването му означават  приблизително 3 - 4 млн. души, които могат да отложат покупката на нов автомобил заради Uber.

„Това са много коли в индустрия, която продава между 15 и 20 млн. на година”, отбелязва той.

Проучването потвърждава силата на новите технологии от отделен доклад на Magid от миналия месец. В него се регистрира ръст от 95% спрямо 2011 г. на потребителите, които казват, че „има изключително висока вероятност” да прекратят платените телевизионни услуги, които използват, през следващите 12 месеца.

Дори и Uber наистина да има потенциал за подобно влияние върху продажбите на автомобили, анализаторът на сектора Джеймс Албертайн казва, че това все още не си проличава на пазара.

„Към момента не се наблюдават данни в подкрепа на тезата, че повишеното потребление на услугите на Uber влияе отрицателно върху продажбите на автомобили в САЩ”, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
toto
преди 8 години
и какво излиза, че освен по-евтино Uber излиза и по-екологично! Тази комбинация няма кой да я спре в близко бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Кълна се - точно това си мислех(без частта за новият апп) докато четях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Nathan
преди 8 години
Платените коментатори и пиар агенти, които запълват страницата на изданията с рекламни материали, поднасяни, като ,,обективни и статистически проучвания" дотолкова преуспяха в занаята си, че вече в популярни икономически издания се намират пропагандатори,които да твърдят, че Юбер е открил начин да се справи с глобалното затопляне; примерно като всички започнат да се возят в такситата Юбер. Може да напишат нов App Uber Lite, който да е за безработни или изцяло неплатежоспособни лица и да споделя принципа за по- голяма споделеност и вместо по един клиент Юбер- бакшишите да заменят колите с камиони и да ги товарят споделено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още