IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаване на лихвите в еврозоната през юли - възможно, но не вероятно

Няма причина, поради която прекратяването на нетните покупки на активи да не се случи през юли, каза Луис де Гиндос

13:52 | 01.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Увеличаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) през юли е възможно, но не е „вероятно", заяви заместник-председателят Луис де Гиндос.

„Няма причина, поради която прекратяването на нетните покупки на активи да не се случи през юли", заяви Гуиндос пред испанския вестник El Correo в интервю, публикувано в неделя. След това лихвите ще се повишат и това може да стане в рамките на „месеци, седмици или дни. Юли е възможен, но това не означава, че е вероятен", каза той. 

Изправени пред рекордно високата инфлация в еврозоната, някои централни банкери настояваха първото увеличение на лихвите на ЕЦБ от повече от десетилетие да стане още през юли. Всяко решение „ще зависи от данните и новите макроикономически прогнози през юни“, каза Гиндос.

Без да иска да изпреварва тези прогнози, вицепрезидентът на ЕЦБ заяви, че вече се забелязва „значително отслабване на растежа".

„Въпреки това през 2022 г. растежът ще бъде положителен", каза той. „А ако се придържаме към техническото определение за рецесия - две последователни тримесечия на отрицателен растеж - в момента не я виждаме“.

„Досега не сме наблюдавали увеличение на заплатите, което да изложи на риск целевото равнище на ЕЦБ от 2% за цените в средносрочен план, но трябва да бъдем много внимателни, защото това е забавен индикатор", каза още испанецът.

Той добави, че номиналните лихвени проценти по публичния дълг се увеличиха в целия свят, но рисковите премии все още са относително стабилни. Рискът от фрагментация не се е материализирал, поясни още де Гиндос.

„При тези нива на инфлация лихвените проценти няма да бъдат толкова ниски, колкото бяха през последните години, и правителствата трябва да се подготвят за това. От ключово значение, също и от гледна точка на пазарите, е да има надеждни предложения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още