IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори с ръстове след решението на Фед и поскъпването на петролa

Фед понижи прогнозите си за затягането на паричната политика, а петролът поскъпна след по-малък от очакванията ръст в резервите миналата седмица

22:35 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсовата търговия в САЩ приключи с повишения в сряда, след като Федералният резерв на САЩ очаквано остави лихвените проценти непроменени, съобщи CNBC. Новината от заседанието на американската централна банка е, че прогнозите вече са за двукратно, а не четирикратно затягане на паричната политика през 2016 г. Това е значително понижение в очакванията спрямо декември 2015 г., когато Фед вдигна лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие.

Председателят Джанет Йелън изрази загриженост за слабата инфлация. По време на пресконференцията си тя каза, че централните банкери не са могли да стигнат до извода, че потребителските цени растат със значителен устойчив темп. Тя посочи още, че банката разполага с редица инструменти, ако се наложи приспособяване на паричната политика, но подчерта, че отрицателните лихвени проценти не са част от активна дискусия. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се повиши със 100 пункта, но в крайна сметка финишира със 74 пункта нагоре (0,43% ръст). За повишението най-много допринесоха Chevron, Caterpillar и IBM. Най-незадоволително беше представянето на Goldman Sachs.

Според Джон Бридимъс, вицепрезидент на Allianz Investment Management, подемът при индексите на Wall Street се дължи на факта, че Фед е предоставил малко повече яснота за възгледите и намеренията си. Бридимъс добавя, че и петролът продължава да играе ключова роля.

Към 22:20 българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с близо 6% до 38,50 долара за барел. За повишението допринесе и новината от Администрацията за енергийна информация, че резервите в САЩ са нараснали с 1,3 милиона барела през седмицата до 11 март, което е по-малко от очакванията.

Доларът рязко поевтиня след изявлението на Фед и едно евро се обменя за около 1,12 долара. Курсът на йената е 112,60 йени за долар.

Същевременно златото поскъпва с над 2% до 1 261 долара за тройунция.

Доходността по държавните облигации се понижава, като тази по 2-годишните ценни книжа падна до 0,86%, а тази по 10-годишните – до 1,93%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още