IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп постави най-могъщата демокрация в света на страната на авторитаризма

Неговият външнополитически подход на двустранни пазарлъци не оставя място за мащабни стратегии, камо ли за ценности

21:49 | 28.09.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът обича да посочва, но не и верния път. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът обича да посочва, но не и верния път. Снимка: Bloomberg

В Персийския залив единствената грижа на Тръмп е да запази твърдата си позиция срещу Иран. Той пренебрегна предполагаемата роля на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги, като същевременно Рияд бе оставен да продължи кървавата си война срещу подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен. По същия начин намесата на Обединените арабски емирства в либийската гражданска война не срещна съпротива.

Общият знаменател е виждането на Тръмп за външната политика като лични отношения и сделки. Неговият подход на двустранни пазарлъци не оставя място за мащабни стратегии, камо ли за ценности. Същият начин на мислене обяснява топлите му отношения с други твърди националисти, като индийския премиер Нарендра Моди, възхваляван от американския президент като „велик лидер и лоялен приятел“. От своя страна колоритният силен човек в Израел Бенямин Нетаняху спечели подкрепа за разрушаването на онова, което е останало от рамката за решаване на спора с палестинците чрез признаването им за държава.

Остава режимът на Си Дзинпин в Пекин. Той може да е изключението. Китайският лидер не е ентусиазиран от Байдън - а и демократите могат да заемат толкова твърда линия по отношение на търговията и технологиите, колкото и републиканците - но западните разузнавателни агенции смятат, че предпочитанията на Пекин сега вероятно са в полза на всеки друг освен Тръмп.

Някога Си беше приветстван от Тръмп като човек, с когото може да прави бизнес - докато американският президент не реши, че могат да бъдат спечелени гласове чрез нахвърляне върху Пекин. Оттогава Тръмп се постави начело на вашингтонските ястреби по отношение на Китай. Ескалирането на търговските санкции и усилията за парализиране на китайски технологични компании сега са придружени от нападки заради „китайския вирус“.

Като практическо правило китайските лидери предпочитат отношенията с републиканци, отколкото с демократи, главно защото първите са склонни да не смесват двустранните преговори с по-глобални въпроси като човешките права.

Китай обаче се нуждае от икономическа стабилност, за да постигне амбициите си на велика сила. Си Дзинпин може да е решил, че едни по-трудни отношения с Байдън са за предпочитане пред сприхавостта на Тръмп. Това изглежда е мнението на Уилиъм Ивенинъ, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност на САЩ: „Китай предпочита президентът Тръмп - когото Пекин смята за непредсказуем - да не бъде преизбран“. В контраст, „ние смятаме, че Русия използва редица способи, за да очерни бившия вицепрезидент Байдън“.

Каквито и изчисления да правим - а и не сме чули мнението на севернокореския лидер Ким Чен Ун - ясно е, че изходът от изборите ще окаже дълбоко въздействие върху по-широката борба между демокрацията и авторитаризма. Демокрацията обаче се бори с ръце, завързани зад гърба. Американски президент, който е готов да изисква от колегите си по света някои минимални стандарти на поведение, най-малкото ще освободи ръцете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Гнусни са не само масата от медии. И инвестора е гнусен с всички тия преписвачи нямащи грам доствойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Financial Times, някога уважавана финансова медия, се превърна в един гнусен политически ***, който човек само с щипци трябва да похваща - и със запушена цифка, защото вони !!! Абе, *** - а вие попитахте ли хората дали изобщо искат вашата "либерална демокрация"? - Свръхправа и свръхпривилегии на най-безполезните и наглите малцинства, които тероризират хората и грабят за благодарност, деца се отнемат от родителите им и се подаряват на извратенци, държави без граници, в които диваците нахлуват безнаказано, свобода на словото - нула - всеки трезв глас и всеки протест срещу безобразията са определяни като език на омразата, климатически терористи поставят на ръба на катастрофата цели икономики, християнските и семейни ценности са презирани и осмивани и дори преследвани - ТОВА е либералната ви демокрация !!! Ей-затова смелият американски народ гласува за тоя велик човек и пак ще го направи. Затова и френският народ подкрепи смелата Марин льо Пен - та се наложи ДЕЙСТВАЩИЯТ към оня момент президент, отвратителният оланд директно да заповядва на държавните служители да гласуват срещу нея... но никой "либерален демократ" не бе възмутен от това и не го нарече авторитарство !!! За сметка на това преди няколко дни узурпаторът макарон каза, че законно избраният в Белорусь Лукашенко, че трябвало да си ходи - ето това е "либерална демокрация" !!! Пак за руската намеса разбира се - нищо, че дори избраният от "демократите" специален прокурор призна, че няма доказателства, ама вярно - той каза, че и без доказателства Тръмп пак бил виновен !!! Около какви точно "правила" САЩ били изградили следвоенния свят? Кой ги е упълномощил да налагат "правила"? Правила ли налагаха в Куба, във Виетнам, в Чили, в Ирак, в Сирия и къде ли не още? Да, Тръмп наруши "правилата", защото не нападна нито една свободна страна !!! Тръмп бил националист - а какъв да бъде? ВСЕКИ държавник по презумпция трябва да бъде националист - и да защитава своята страна, а не откачен глобалист и да си вре носа в чуждите работи. Аз мечтая за времето, когато държавната измяна отново ще се наказва със смърт и тимбериците на "глобалистите" ще бъдат сечени публично !!! Жалко, че президентът излезе доста мекушав и не пристъпи към директното унищожение на либерастката cгaн. Но все така остава по-добър вариант от потъващият в дбилство байдън... и вече затънал фатално в корупция тоже. Никой почтен американец няма да гласува за тези, които подкрепят беззаконието, мародерството и бандитизъмът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Плати си за по-различна като не си доволен от тази. Може и на мен да платиш всъщност и ще ти напиша каквото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Не разбирам... Вярно, идват избори в Америка, но чак поръчкови статии срещу Тръмп в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
И приватизация на всичко, което не може да печата пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Давай Дони, след Перестройката идва Перестрелка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
mrynmryn
преди 3 години
Викаш друго си е човек като Тръмп, със семейни ценности, женен едва 3 пъти, като от всяка има поне едно дете. Като две от съпругите му не са от САЩ. А там историята поне няма как да я унищожат, защото тя е на 200г., а тия преди това са като нещо като носорозите - има ги, ама само в резерватите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Самият факт, че Меркел и сие са пълен провал с техния гейски подход, унищожаване на семейните ценности, тотално размиване и унищожаване на история, неуки емигранти поканени да смучат това, което хората са градили векове е доста показателно защо Тръмп не ги харесва. Ако не друго поне Путин и Ердоган защитават интересите на страните си. Либералите погазват всички човешки ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още