IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е потенциалът на пазара на жилища в строеж да удържи ръста?

Цените на жилищата "на зелено" стопяват разликата със завършените жилища

08:20 | 08.03.16 г. 32
Какъв е потенциалът на пазара на жилища в строеж да удържи ръста?

Все повече сделки на все по-ранен етап от строителството

От началото на годината около 50 на сто от продажбите в София са в комплекси в процес на строителство, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на консултантската компания Bulgarian Properties Полина Стойкова. Тя посочва, че покупки се случват, както още преди старта на строителните дейности, така и в комплекси, в които строителството е напреднало в различен етап. „Търсенето е толкова голямо, а предлагането - толкова ограничено през последните години, че купувачите са склонни да купуват във все по-ранна фаза на реализация на даден проект“, коментира тя.

Като пример Стойкова дава комплекса Vitosha View, където само за месец в края на миналата година 80% от жилищата в първите два блока са били резервирани, а двустайните апартаменти са напълно изчерпани. В началото на тази година са били продадени и всички жилища в първия блок от комплекса, заради което инвеститорите са ускорили строителството на третия блок. Сключените договори за покупка на жилища в комплекса са за над 3,6 млн. евро, а заявеният интерес от потенциални купувачи надхрърля многократно наличните към момента жилища – на практика рекорд в продажбите на ново строителство, коментира още Стойкова.

От агенцията за имоти „Имотека“ посочват, че при тях сделките с проекти, които все още не са получили Акт 16, са около 30% от всички сделки на компанията. Най-често сделки се сключват на груб строеж, тъй като клиентите все пак се чувстват сигурни, когато видят реализирано начало на дадена сграда. Има и пазар на етап изкоп и дори проект, но тези сделки са около 10% от договорите, допълват от агенцията.

За „Адрес Недвижими имоти“ делът на сделките с имоти „на зелено“ варира от 15 до 20% от всички за София и около 10 на сто за другите градове. След появата им на пазара реализацията на новите проекти, които още нямат Акт 16, е изключително бърза – над 70% се продават преди официалното разрешение за ползване. Според агенцията сделки се сключват основно на груб строеж и изкоп. Тези на етап проект са рядкост, дори при надеждните инвеститори, макар че от строителната компания BLD отчитат и сделки на по-ранен етап заради желанието на някои клиенти да ползват по-голяма отстъпка от цената.

При „Форос“ делът на сделките с имоти в строеж достига до 25% от всички, но и това е сериозен ръст по отношение на пазара, коментира управителят на агенцията Добромир Ганев. „Има сделки на много ранна фаза, но обикновено това е сигурна компания, доказала лоялността си към клиентите. Хората предпочитат да видят започване на груб строеж, другите изчакват затварянето на сградата, т.е. Акт 14“, допълни той.

Подобна е и ситуацията при строително-инвестиционната компания ГрийнЛайф, която е започнала първия си жилищен проект в София, в „Младост 1“. Компанията е реализирала първите си продажби още на изкоп, като интересът е основно към апартаментите с две спални. Делът на продадените жилища на този етап е 12% от всички, каза търговският директор на фирмата Антоанета Тодорова.

На зелено“ не е задължително да е по-евтино

Логиката за покупка на жилище в строеж е, че то ще се придобие с определена отстъпка заради по-високия риск. Дисбалансът между търсене и предлагане обаче изглежда успява да стопи разликата. Ако преди отстъпките достигаха 15-20% и повече, сега са значително по-малки.

ГрийнЛайф допълват, че цените на имотите „на зелено“ в София постепенно се изравняват със средните пазарни нива на вече готовите жилища. През първите месеци на годината цените на готовите имоти се задържат по-скоро стабилни, тъй като към момента са достигнали равновесна точка, но цените на имотите в строеж продължават да растат, посочва компанията.

Факторът риск губи тежест, особено при доказан и финансово стабилен инвеститор, посочва изпълнителният директор на фирмата Теофил Петров. Според него сделката „на зелено“ носи немалко позитиви, които готово жилище не може да предложи – възможност купувачите да участват активно в проектирането на вътрешното разпределение на жилищата.

Според данните на Bulgarian Properties средната цена на жилищата в София през миналата година е 790 евро/кв.м, като през последното тримесечие достигна нива от 815 евро/кв.м. Статистиката на компанията показва, че сделките с жилища в сгради в процес на строителство се сключват на цени от 750 до около 950 евро/кв.м., като при сгради, които са почти готови и са с издаден или преди Акт 16, цената достига и до 1 100-1 300 евро/кв.м. в зависимост от района. Така се оказва, че проектите в строеж водят пазара, тъй като са с доста по-добри характеристики и качества от наличното предлагане, а търсенето расте, коментира Полина Стойкова.

Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

21
rate up comment 11 rate down comment 1
barnabas
преди 8 години
Брокитата помпат ли помпат балона, но в крайна сметка все загорчица стискат в ръката, прави в дискотеката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Духане му е майката... Те, балоните, така се надуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 1
Big Stan
преди 8 години
Мен ако питаш и с 1000 лв. пак си умрял. С такава заплата не може да се мисли за ипотечен кредит, защото се обричаш на мизерия докато си жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 10
bojko84
преди 8 години
Пич, ако живееш в София и взимаш заплата от 600 лв си умрял - те не ти стигат за базова издръжка, па камо ли за ипотечен кредит. Средната нетна заплата в София е над 1000 лв. Тия хора купуват жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
стройте , стройте ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
За тея пусти жилища има 3 основни проблема: 1. цените на строителните фирми 2. надценките и комисионните на брокерите и 3. лихвите на банките. АКО тези три проблема не се решат да има някакаъв таван нещо или някакви рестрикции и регулации за лихви и цени, то никога повече няма да видят абсолютно никакъв ръст съвсем без никакав маитап или ирония го пиша това нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ама не бе на мен ми се искаше наистина да е възможно, да може всеки с кредит да си купи жилище, но аз като гледам числата е невъзможно просто е очеизвадно непосилно. Преди през Комунизма пак беше със заеми то жилища няма как иначе по друг начин да се купуват, но не може жилището да е с немска цена а заплатата да е 350 евра разбираш ли ? Поне минималната заплата да е 800 евра тогава *** дойди, но в нашия случай ако ще и 6 Папи да галят бат Боката по тиквата няма да се получи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 30 rate down comment 4
sssaaa
преди 8 години
Е какво са 500 000лв. все пак живееш в СФ, а не в Мюбхен в близост да Байер Арена и да гледаш мачове през неделя.Така си купуваш в СФ и ти минава живота в пътуване, задръстване, псувни от селски тарикати наричащи се Софиянци, ама като го питаш къде е завършил средното и почва да чупи пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
тез пак почват със същата мантра :) Аз незнам поне 3 клас по математика строителните фирми, брокерите и Инвесторите имат ли нямат ли ?!? Аз имам поне 3 клас до обяд, че и на поправителен по математика съм бил обаче ако докажа са на наща математичка, че със средна заплата от 650 лв. мога да си купя жилище от 100кв. за 200 000лв (1000 евр/кв.) и ше мога в рамките на два живота да ги върна тея пари с лихва 8% - то математичката ше зачеркне стажа който има и ше ми даде Нобелова награда за математика ......на 100 000 евра с лихва 8% за 25г. това прави 250 000 евра от там това прави 1/2 милион за апартамента ?!? Ако Мигленчето дет ги хвърга тез статии ей тъй през ден го напрай тва нещо тогава ше ги призная в Инвестора .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Искам да кажа, че следя пазара И там...Живея в Сф и тук говорим главноз а пазара в Сф, който вероятно е и 1/2 от целия пазар на жилища (като паричен обем) в Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още