IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар у нас – облачно с изгледи за още понижения

Очакванията са ентусиазмът на потенциалните клиенти и на банките относно финансирането на нови проекти да остане умерен през следващите една-две години

11:46 | 11.05.11 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Въпреки известно раздвижване, което се забелязва на пазара на жилищни имоти у нас през последната година, настроението като цяло остава мрачно.

Ентусиазмът на потенциалните клиенти, както и на банките относно финансирането на нови проекти ще остане умерен поне през следващите една-две години. Това бе мнението на участниците в панелната дискусия, посветена на жилищните имоти по време на конференцията за недвижими имоти BalRec, която се провежда днес в София.

Въпреки това потенциалът на пазара в средносрочен план и особено на този в столицата, остава висок, каза Максимилиан Мендел от базираната във Варшава компания за пазарни проучвания REAS. Като аргументи той посочи недостатъчното предлагане на жилищни площи, отговарящи на съвременните изисквания, както и дългосрочната положителна перспектива на българската икономика.

Той каза, че по отношение на цените на жилищата у нас се очакват още спадове за близкото бъдеще, което за момента отблъсква купувачите. В момента цените в София са се върнали на нивата си от средата на 2007 г., смята той.

По думите на Лембит Тампере, член на управителния съвет и главен изпълнителен директор на естонската група за имоти Arco Vara Group, ценовият спад също не може да продължава вечно.

Както нивата на върха бяха неустойчиви, така и дъното е неустойчиво, казва той.

„Нелепо е да очакваме, че цената на един апартамент може да е 500 евро на кв. м след пет години“, коментира той.

Той обясни, че вече има първи признаци, даващи основание да се предположи, че дъното на пазара е близо. Един от тях е повишеният обем от продажби, който вече се вижда на пазара в София.

Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти", каза обаче, е 96% от сделките, по които компанията му е посредничила през последните месеци, са били на „атрактивни цени“ в съответния сегмент. Това показва, че ценовият фактор все още е решаващ при покупката на имот.

Предприемачите, участващи в дискусията, коментираха, че в това отношение пазарът се очаква да остане непроменен и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Е, не точно. Все пак, инфлацията я помпат централните банки като резултат от желанието на правителствата да харчат повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
drakkar
преди 12 години
Освен това харчейки на кредит помпа инфлацията, а това засяга другите, които харчат изкараното с труда си !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Щом българинът е склонен да плаща тази цена и да се гипсира финансово до края на живота си ... това е негов личен избор.------------------------Да, негов избор е, но засяга и останалите защото харчейки голяма част от доходите си за изплащане на жилище, той не купува други неща (или купува по-малко) и съответно няма пазар за производителите на други стоки и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Ех, че немога да гласувам повече от веднъж за твоя коментар, но да знаеш имаш от мен поне 10 гласа. Лошото е, че са малко хората мислещи като теб, нооооооо има напредък и в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
На Шишман пари да ми дават не бих живял, но това е друга тема. Цените на отделни имоти в идеалния център не могат да са показателни за общото ниво на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Lazy
преди 12 години
Само потвърждава това което казвам . Това са панелки в Надежда, Дружба, Люлин, Обеля... които преди някой беше склонен да плаща по 800 а сега никой не е склонен да плаща изобщо. Погледни хубави жилища в хубави квартали и ще видиш че са паднали от 1100 на 1000 да речем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
мдам пазара си върви с 239% или 3.39 пъти повече е нарастнал броят на обявите с цена 400-600 евро/м2 в последните 3 месеца, сравнено с предпоследните три месеца (това за софия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Те не само ги нахраниха, ами и техните деца ще ги хранят, някой така се налапаха с кредити, че ще са вечно роби на банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Lazy
преди 12 години
евтин, пише се ЕВТИН не ефтин! И спелчек има ама и това не гледаш. Центъра си е център да ме прощаваш. Как я сметна тази НОРМАЛНА цена? Като не те кефи непривлекателният център, що не си живееш в привлекателните Надежда или Младост 4 а се интересуваш от цените по Шишман?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Цената се определя от търсенето и предлагането. В момента се прадлагат много повече жилища, отколкото има желаещи да ги купят. Щом цената е висока, значи все пак се намира някой да я плати. Чужденците купуваха имоти с инвестиционна цел. Този мерак вече отдавна се е изпарил. Себестойността на един имот в София е около 300 евро/кв.м. Останалото е печалбата на строителя. Цените в момента са високи според мен, има достатъчно потенциал да падат. Но българинът иска за един ден да стане милионер и да лапне големите пари. Щом българинът е склонен да плаща тази цена и да се гипсира финансово до края на живота си ... това е негов личен избор. Но това ще го осъзнае може би следващото поколение. Сегашното вече си получи урока - нахраниха банките и то чуждите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още