IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба

Именно умението за относително равнодушно приемане на финансовото поражение е това, което извежда напред добрия инвеститор

12:35 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Алекси Андонов. Снимка: Личен архив
Алекси Андонов. Снимка: Личен архив

Дори и да звучи парадоксално, умението да се продава на загуба е това, което отличава добрия инвеститор на пазара. Това каза по време на последната проведена среща на Клуб Investor.bg Алекси Андонов, управител на унгарското инвестиционно дружество Витоша и член на Съвета на директорите на Инвестор.БГ.

Ако в един първоначален портфейл има например 20 позиции и след време десет от тях се търгуват на загуба, а десет – на печалба, масовият инвеститор е склонен да продаде тези, които са на печалба заради тръпката от постигане на доходност, задържайки същевременно падналите акции поради неспособността за приемане на загубата. А именно умението за относително равнодушно приемане на финансовото поражение е това, което извежда напред добрия инвеститор.

Защото действайки по горната стратегия, първият тип инвеститор рискува да остане в един момент с портфейл от единствено губещи (и вероятно фундаментално проблемни) позиции, докато печелившите (и вероятно фудаментално добрите) акции на втория тип инвеститор могат да неутрализират загубите и да доведат до висока доходност.

В този смисъл според Андонов е добре финансовите неуспехи (а всъщност и не само те) да се приемат колкото се може по-спокойно, да се търси решение на проблема, а не да се губят нерви и време, които могат допълнително да влошат ситуацията.

Освен това не трябва да се забравя, че загубата при инвестициите съвсем не е толкова фатална. Докато един архитект например не може да си позволи да има дори и една неуспешна и нестабилна сграда, то за инвеститора е приемливо да реализира отрицателна доходност по някои позиции, като се стреми при примерен портфейл от десет акции да постигне печалба по поне шест от тях. Именно за това е важна и диверсификацията на портфейла – както по индустрии, така и по региони.

Говорейки за индустрии, Андонов определи алтернативните енергийни източници като следващата сфера, която ще отбележи много висок растеж в бъдеще, растеж, който вероятно дори ще предизвика следващия голям балон на пазара. Някои от компаниите в сектора обаче ще бъдат действително добра инвестиция, смята той.

Що се отнася до регионалната диверсификация, винаги трябва да се отчитат особеностите на местния пазар и политическите и икономическите перспективи пред съответната държава. Сред дадените примери бе Венецуела, в която много инвеститори останаха меко казано разочаровани след започналия процес на национализация на големите компании в страната.

По отношение на българския капиталов пазар Алекси Андонов коментира, че в момента у нас трябва да се купува изключително селективно. По думите му е свършило времето, когато просто трябваше да се купува българския пазар. В момента интересни за инвестиране са компании в сектори, отчитащи растеж и имащи потенциал за растеж, но също и компании със стабилен мениджмънт, които не са зависими от фактори, определяни към момента от инвеститора като рискови.

В отговор на въпрос, Алекси Андонов определи АДСИЦ-овете, инвестиращи в земеделска земя, и компенсаторните инструменти като перспективна инвестиция. До няколко години (с изчерпване на компенсаторните инструменти и след изключително волатилна търговия) цената на компенсаторните инструменти може да достигне до 90% от номинала. По подобен сценарий е свършила историята и на унгарските компенсаторни инструменти.

Трябва да се има предвид, че анализ за риска и перспективите може да направи всеки отделен инвеститор и не е задължително да си инсайдер, за да преценяваш „най-правилно“ какво може да случи и от какво може да се спечели. Дори мислещите инвеститори често взимат много по-добри инвестициони решения от заетите с фирмените дела инсайдери. Фактите и възможностите са пред нас, трябва само да се научим да ги разчитаме, да проявяваме въображение и да мислим за бъдещето с една крачка пред другите, смята Андонов.

*Алекси Андонов притежава акции на Инвестор.БГ АД, АДСИЦ и компенсаторни инструменти. Мненията му са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Очаквайте видеоматериал от презентацията на втория участник в срещата на Клуб Investor.bg - Орлин Хаджиянков от Железопътна инфраструктура – Холдингово дружество АД

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още