IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем общини ще приемат сигнали за нередности чрез модерна интернет платформа

Гражданите ще могат да проследяват от компютрите си дали проблемът е отстранен

16:47 | 04.07.11 г.
Седем общини ще приемат сигнали за нередности чрез модерна интернет платформа

Седем български общини се включиха в инициативата Активен.БГ на компанията ЕСРИ България. Тя позволява на гражданите да подават сигнали до общинските администрации за нередности. Интернет платформата позволява сигналите за местоположението на нередностите да се посочват върху географска карта, както и да се качват снимки, които да илюстрират проблема (снимките не са задължителни, но е добре да ги има), придружени от кратко описание на проблема.

Става дума за такива нередности със социална значимост, като опасни сгради, паднали електрически стълбове или дървета, скъсани жици, наводнени улици, спукани водопроводи, незаконни сметища, поясни управителката на ЕСРИ България Евгения Караджова.

Първите общини, които решиха да се възползват от удобството на новата платформа, са Пловдив, Белоградчик, Бургас, Гоце Делчев, Добрич, Ловеч и Плевен. Сигнали за нередности благодарение на тази висока технология ще получават и две водни дружества – ВиК във Варна и в Русе.

Сигналите могат да се подават чрез специално приложение за мобилни телефони или чрез уебсайта aktiven.bg. В Община Пловдив вече са определени лицата, които ще отговарят за следенето на тези сигнали и за отстраняването на проблема, което също ще се отразява на платформата. Така гражданите имат възможност да отидат на място и сами да се уверят, че нередността, за която са сигнализирали, е отстранена.

Караджова поясни, че реализацията на този проект в България се осъществява безвъзмездно от ЕСРИ България. Той е част от глобалната инициатива на ESRI Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още