IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Кръстев ще иска отсрочка от Брюксел за делото за мултиплексите

През януари ЕК съобщи, че ще съди България заради ограничаване на конкуренцията при конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация

13:48 | 21.03.13 г.
Министър Кръстев ще иска отсрочка от Брюксел за делото за мултиплексите

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев ще се опита да договори с Европейската комисия допълнително време, в което да не стартира наказателната процедура срещу държавата ни във връзка с конкурса за мултиплексите. Това заяви Кръстев по време на пресконференция, на която той представи екипа на ведомството си.

Припомняме, че през януари ЕК съобщи, че ще съди България пред Съда на Европейския съюз заради ограничаване на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър или за изграждането на така наречените мултиплекси.

„Предстои отново допълнителна комуникация с Европейската комисия (ЕК), в която ще помоля за допълнително време, в което да не се стартира тази наказателна процедура, за да мога и аз да се запозная в абсолютно всички детайли, за да имаме единна позиция на държавата”, обясни още Кръстев.

„Мултиплексите са проблем не на Министерство на транспорта само, а изцяло на държавата като член на Европейския съюз“, допълни още той. 

Кръстев обясни, че по повод „назрелия“ казус е трябвало да се запознае „с висока скорост“, като увери, че ресорното ведомство е предприело „всички превантивни мерки“, с които да се опита да избегне съд.

Кръстев обясни, че през последната седмица той и зам.-министър Валери Борисов са провели няколко срещи с председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, на които са били обсъдени всички възможни сценарии и алтернативи. Все пак Кръстев не направи коментар какво би се случило и как би реагирала държавата ни, ако все пак ЕК реши да я осъди.

Около въпросите за цифровизацията на ефира и „спорните“ мултиплекси Кръстев успя да представи и екипа си.  Албена Лазарова ще бъде новият зам.-министър на транспорта, който ще отговаря за шосейния, железопътния, морския и въздушния транспорт. Валери Борисов, който беше зам.- министър, отговарящ за информационните технологии и съобщенията, запазва поста си със същите ресори. Началник на политическия кабинет към ведомството ще бъде Илина Тодорова.

„Няма как да направим чудеса от храброст. Не сме и продавачи на надежда. За момента е важно да се сработим като екип. Вече 10 дни работим заедно. Няма да има сътресения в работата на администрацията. Целта е да ускорим процесите и да продължим проектите, за да може следващият кабинет да завари работеща администрация“, посочи транспортният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още