IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма - пример за подражание за китайското стартъп поколение

Лидерът на Alibaba оставя наследство, което скоро няма да бъде заличено

10:55 | 11.09.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Alibaba се насочва към електронна търговия в по-отдалечени населени места в Китай и разширява дейността си към изкуствения интелект, здравеопазването и холивудските филми. По-малко от 20 години след основаването на фирмата стойността на бизнеса, който Джак и съоснователите изграждат, достигна 420 млрд. долара - повече от всяка друга стара компания в страната.

“Той създава компанията си с 18 души в един апартамент и дори днес, когато минавам покрай това място, си мисля за него”, коментира Уей, който също е от Ханджоу. “Това е 20-годишен комплекс с апартаменти, който не изглежда хубав, но аз все още се вдъхновявам от него”.

Един от първите, които виждат потенциала в Ма, е японецът Масайоши Сон. Неговата компания SoftBank Group беше главен инвеститор в Alibaba в кръг за 20 млн. долара през 2000 г., а сега притежава дял на стойност 120 млрд. долара. 

“Той нямаше бизнес план, нямаше приходи”, коментира Сон за Ма в The David Rubenstein Show. “Но очите му бяха много силни. От начина, по който говореше, мога да кажа, че има харизма, той има лидерски качества”.

Рекордното първично публично предлагане на Alibaba насърчи технологичната индустрия в страната. Ма и неговият екип набраха 25 млрд. долара, повече от всяка друга компания до момента, а това беше особено важно за рисковите инвеститорите, които осъзнаха, че има потенциал в китайските стартъпи.

Ефектът е мигновен. Базираният в Пекин производител на смартфони Xiaomi беше сред първите облагодетелствани.

Ма не е просто успешен. Той разби представите за китайските бизнес лидери, които обичайно не показват лицата си. Той се облече като Майкъл Джексън и се опита да направи лунната походка. Маскираше се за фирмените празненства. “За мнозина той е лицето на китайския интернет - никой не знае как точно изглежда Пони Ма”, коментира рисковият инвеститор Уилям Бао Бийн, като има предвид главния изпълнителен директор на Tencent Holdings.

От тази си позиция Джак Ма понякога критикува родната си страна, включително за проблемите със замърсяването - потенциално опасна позиция, като се има предвид властта на управляващата партия. Но особено при Си Дзинпин той беше принуден да не да дава гласност на независимите си идеи и често защитава действията на правителството пред критиците.

От своя страна, властите се отплатиха за това на Ма, като направиха по-трудно, а в някои случаи дори невъзможно, за чуждестранните фирми да оперират в Китай. Facebook и Twitter например са блокирани в азиатската държава.

В бизнес аспект Ма често е сравняван с Джеф Безос, защото компаниите и на двамата се занимават с електронна търговия. Но може би по-доброто сравнение трябва да е с Бил Хюлет и Дейв Пакард, основателите на Hewlett-Packard Co., които разработиха трансформиращи иновации и дадоха старта на следващото поколение технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
sms_bgfunds
преди 5 години
Истинската причина за оттеглянето от кормилото на БАБА- или БАБА се делиства от НАСДАК, или Тариката се оттегля доброволно. Защо? Защото подразделенията на компанията са огромна платформа за пласиране на предмети, защитени от западни авторски права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
изобщо не го хейтиме, хейтиме журналята (с тиха надежда че някой ден ще станат по обективни) които пак са пресолили манджата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Каквото и да се пропуска, както и да хейтите, *** си е ***, а вие и аз обикновени анонимници! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Пропуска се и че не той е измислил този бизнес модел, учител-преписвач. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Пропуска се държавната подкрепа на подобни фирми в Китай. Джак *** би си останал един учител, ако не е бил удобен за целта - примери достатъчно дори в българската история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още