IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЦМ намалява въглеродните емисии с 50%

Нова инвестиция гарантира ръст на производственият капацитет с 25,54%

09:00 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: КЦМ</p>

Снимка: КЦМ

Спестяване на 47,7% въглеродни емисии ще постигне Комбинатът за цветни метали (КЦМ) край Пловдив след отпускането на безвъзмездна финансова помощ чрез Европейския фонд за регионално развитие.

През юли КЦМ АД спечели финансиране на проекта „Намаляване на енергоемкостта и подобряване на енергийната ефективност при производството на олово в КЦМ АД” като част от процедурата „Инвестиции в зелена индустрия” от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската индустрия”.

С успешното изпълнение на проекта се очаква да се намали енергоемкостта и повиши енергийната ефективност при производството на олово чрез намаляване потреблението на енергия с над 40%. Ще се подобрят условията на труд и ще се намалят вредните вещества в работната среда като олово и кадмий с 5%. Очаква се да се премахне тежкият физически труд в процеса на стифиране и чемберосване. 

Изпълнението на проекта ще осигури постоянно течаща топла вода към помещенията на битовия корпус на Обособено оловно производство, чрез инсталиране на „Локален винтов компресор с честотно управление на оборотите на двигателя и вградена система за оползотворяване на топлина” и „Слънчевата инсталация за загряване на топлоносител за битово горещо водоснабдяване”. Годишната ефективност на слънчевата инсталация възлиза на 57%. Също така ще се намали и шумът и разходът на свежа вода.

„По този начин ще бъде постигната по-ниска себестойност на произвежданото олово с около 9% и повишаване качеството на произвежданата продукция”, съобщи за Investor.bg инж. Иван Бойновски – ръководител на отдел „Енергиен мениджмънт” в КЦМ 2000 АД.

Предвид общоевропейското значение на дейността на комбината това като цяло ще допринесе за преодоляване на негативното влияние на големите предприятия върху околната среда на местно, национално и европейско ниво.

В рамките на страните от ЕС следва да бъде постигнато съкращаване на нивата на вредни емисии в атмосферата с 20%, повишение на нивата на енергийна ефективност с 20% и достигане ниво на използвана енергия от възобновяеми източници от минимум 20%.

С реализацията на проекта дружеството ще има възможност да въведе в производство „Автоматизирана енергоспестяваща линия за леене на олово и оловно-калциеви сплави”, чрез която ще се осъществи фундаментална промяна в производствения процес и ще се преодолеят всички досегашни проблеми в процеса на леене.

Настоящата инвестиция гарантира ръст на производственият капацитет с 25,54%, което съчетано със засиленото търсене на продукцията на КЦМ АД, ще осигури повишаване на приходите от продажби и подобряване на финансовия резултат в дружеството.

„Постигането на енергийна устойчивост в производството на комбината ще спомогне за запазването на добра пазарна позиция на дружеството в сектора както на националния пазар, така и на пазарите отвъд пределите на България”, каза още ръководителят на проекта инж. Иван Бойновски.

Общият брой на кандидатствалите с проекти фирми е бил 56, от които след преминаване на административно, техническо и финансово оценяване са били одобрени само 30. Проектът на КЦМ е класиран на второ място сред одобрените за съфинансиране от управляващия орган на програмата. Той е на стойност 2 994 294 лева. Основният принцип е съфинансиране – 50% от средствата влага предприятието, а останалите 50% е безвъзмездна помощ.

Крайният срок за изпълнение на проекта е 23 месеца от датата на сключване на договора с управляващия орган на Оперативна програма Конкурентоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още