IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утре страната е без влакове от 10 до 11 часа, от 11 март – цял ден

Пътниците ще бъдат извозвани с автобуси, ако до два дни не се стигне до споразумение със синдикатите, увери транспортният министър

12:52 | 09.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Утре страната е без влакове от 10 до 11 часа, от 11 март – цял ден

Утре от 10 до 11 часа ще спре движението на влаковете в цялата страна, обявиха официално днес председателите на железничарските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа". Според тях водените до момента преговори в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и БДЖ ЕАД, както и с екип на министерствата на финансите и на транспорта не са довели до конкретни резултати.

Ако и утре не се постигне споразумение с ръководствата на двете компании, ефективните стачни действия ще продължават от 8 до 16 часа всеки ден, заявиха синдикатите. Засега протестът е безсрочен до подписване на удовлетворяващо ги споразумение.

Както беше обявено в края на миналата седмица, основните протести са срещу 30-процентното съкращение на персонал и замразяване на заплатите до 2013 година, заложени в споразумението със Световната банка, обобщи Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите към КНСБ.

Междувременно силистренските железничари съобщиха, че имат готовност за едночасови протестни действия утре. Освен официално огласените искания, силистренските железничари поставят и местни проблеми, като включване в композицията за столицата на спален вагон.

Без спален вагон пътуващите предпочитат да ползват автобусен транспорт, който засега е единствената възможност за пътуване до София. Обикновено железницата ползват възрастни хора, хора с увреждания и болни. През зимата заради снежните навявания в този район на страната има затруднения и в автобусния транспорт.

"Надявам се да бъде предотвратена стачката в железниците, тъй като позициите ни се сближават", коментира  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от БТА.

По думите му, сближаването е не толкова за социалните ангажименти, колкото за такива по развитието на българската железница, инвестиции във влакове, вагони и ремонти. Уточняват се отделни параметри.

Министърът отбеляза, че при евентуална ефективна стачка е осигурен алтернативен транспорт. Пътниците ще бъдат извозвани с автобуси.

Според Цветков, при евентуална стачка ще пострадат не толкова пътниците на БДЖ, колкото самата железница и железничарите, заради пропуснатите приходи от превозите. „Това ще се отрази много сериозно върху възможностите за изплащане на заплатите им“, допълни транспортният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 13 години
Единственият начин за справяне с високите цени на петрола е дългосрочното развитие на не петролен транспорт . Така че - умната с БДЖ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Заривайййййй БГ железен транспорт, закриваййййй. Нема смисъл и от него. За 20 години и кусур демокрация за България нема файда от нищо. Нито земеделие,нито животновъдство, нито бизнес български, нито заводи, производство някакво само ромите и ДПС са приоритетни, ааааааа и уличните кучета разбира се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още