IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат язовирите да преминат изцяло към икономическото министерство

Засега ще се проучва само дали има шистов газ край Нови пазар, съобщи Нона Караджова

11:28 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат язовирите да преминат изцяло към икономическото министерство

Язовирите да преминат изцяло под управлението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това ще предложи на кабинета екоминистърът Нона Караджова, която съобщи новината в интервю за TV7.

Под юрисдикцията на икономическото министерство е дружеството „Язовири и каскади“, което, според министър Караджова, има „най-голямата и добра експертиза в областта на язовирите“. Вчера станата ясно, че "Язовири и каскади" плюс дружествата за напояване към агроминистерството ще бъдат преструктурирани.

По повод проблемите с усвояването на европари за водните цикли на общините Караджова коментира, че затрудненията идват от факта, че няколко общини трябва да се сдружат и да се разберат как ще управляват един подобен проект.

Във връзка с дебата за добива на шистов газ край Нови пазар екоминистърът направи няколко уточнения. „Необходима ни е диверсификация на енергийните източници, но в случая с евентуалното находище край Нови пазар става въпрос само за проучване и търсене, а не за добив“, каза тя.

Според Караджова, ако се установи наличието на газ, следват много тежки процедури за издаване на разрешително за добива му. „Става въпрос за оценка за въздействието върху околната среда и съвместимост с европейската програма „Натура 2000“, заяви екоминистърът.

Срещу добива на шистов газ възразяват депутати от левицата, които твърдят, че така ще бъде застрашена природата на областите Шумен, Добрич и Разград, дори и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още