IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ ще бъде уведомявана за нови хранителни добавки на пазара

Проект на Закон за храните предвижда забрана за търговските обекти да изхвърлят храни в контейнери за битови отпадъци

08:15 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БАБХ ще бъде уведомявана за нови хранителни добавки на пазара

Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) ще получава уведомление за всяка нова хранителна добавка на пазара. Това предвиждат промените в Закона за храните, публикувани за обществено обсъждане.

Текстовете предвиждат още и Министерството на здравеопазването да получава уведомления от вносителите и производителите при пускането на пазара на нови храни със специално предназначение.

Според записаното в проекта тази мярка ще бъде прилагана за продукти като храни за кърмачета и преходни храни, както и за специални храни за медицински цели или за диети за хора, които имат чувствителност към дадена хранителна съставка (например глутен). 

Здравното министерство ще може да изисква и научни изследвания или други доказателства за самите храни, както и данни за състава на храните със специално предназначение.

В проекта на Закона за храните е записано още и създаване на централна база данни за пуснатите на пазара храни със специално предназначение и на хранителните добавки. Информацията от тази база обаче ще бъдат само за служебно ползване на Министерството на здравеопазването и на БАБХ.

Направени са още и предписания относно третирането на отпадъците от търговските обекти. Новият закон забранява изхвърлянето на хранителни отпадъци в контейнерите за битови отпадъци. Те ще трябва да бъдат третирани съгласно Закона за управление на отпадъците.

Новият законодателен акт предвижда още отговорност и на търговците за качеството на храните. Министерството на земеделието и храните предлага следния текст по този повод: „Производителите и търговците на храни гарантират качеството и безопасността на храните с доказателства от лабораторни изпитания на проби в съответствие с допустимите стойности за определените показатели и методи на изпитване, съгласно съответните нормативни актове и международни стандарти”.

Проектът за Закон за храните предвижда още годните за консумация храни, за които обаче липсват доказателства за произход или етикети да бъдат дарявани безвъзмездно. БАБХ ще извършва експертиза относно годността за консумация на тези храни и те ще бъдат предавани на обектите за хранително банкиране, каквато например е Българската хранителна банка.

Текстовете третират и търговията с храни по интернет. Търговците трябва да имат интернет страница, в която да са описани седалище и адрес на управлението, адреса на обекта за търговия с храни, както и описанието и цените на храните и транспортните разходи за доставката, за да могат да предлагат продукти в продажба.

Пълния текст на проекта можете да откриете тук, а всички заинтересовани страни могат да внесат своето мнение по закона до 8 февруари 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още