IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството работи по план за намаляване на цената на тока с 5%

Системата е пред срив и ако не бъдат направени отстъпки - всички ще потънем, смята енергийният министър Драгомир Стойнев

14:08 | 17.06.13 г. 16
Правителството работи по план за намаляване на цената на тока с 5%

Щом министър-председателят е казал, че е възможно, значи се работи по вариант за намаляване на цената на тока с 5%, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на официалната церемония по първа копка на икономическата зона „Божурище“, пише БТА.

Стойнев не даде повече подробности за това откъде може да дойде това намаление, но допълни, че всичко е в ръцете на независимия регулатор – Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Стойнев коментира още, че не е нормално блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ „едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия“, допълва агенция „Фокус“.

„Оттук нататък, докато аз съм министър на икономиката и на енергетиката, е необходимо да има сметки – такива, които отговарят на истината, които са достъпни за българските граждани и, разбира се, най-вече тази скъпа електроенергия е възможно да бъде изнасяна. Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия“, заяви категорично той.

Що се отнася до преразглеждането на дългосрочните договори Стойнев заяви, че не може за няколко дни да бъдат променени, защото това ще наруши бизнес климата в страната.

Той обаче потвърди, че вече са водени разговори с производителите за необходимостта по думите му „да направят крачка назад евентуално след това всички да направим три крачки напред, защото системата е пред срив – или ще се направят нужните отстъпки, или всички потъваме“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 10 години
Абе прав си ама страха е голямо нещо ей ! За няма половин година ша дадат 10 % назад - има няма над 1млрд. ша останат в хората . Лошо ли ще ни е а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Абе те хубаво с 5% ще намаляват, но не казват как и най-вече, кой ще плаща!!Що ли си мисля, че ще субсидираме остатъка - ЕРП-та са вече на загуба и то солидна всичко от НЕК и то на загуба, а НЕК си е технически фалит. Това с 5% някак си ми се вижда .......... сещате се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Само така!Завинаги да изхвърлим престъпниците от българския политическия живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
leonidoff
преди 10 години
И сергия с кебапчета да отворят комунистите да си заминават все едно ми е. 18:30 пред МС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още