IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Белелиев: Заблуда е, че сме били или ще бъдем енергиен център на Балканите

В Западна Европа има свръхпроизводство и трудно можем да намерим пазар на нашата по-скъпа енергия, смята експертът

08:40 | 03.01.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димитър Белелиев. Снимка:<em> Личен архив</em></p>

Димитър Белелиев. Снимка: Личен архив

Какви са Вашите очаквания за инвестицията в нови мощности и какво като цяло се случва в целия регион?

В близко бъдеще не смятам, че ще има по-сериозни инвестиции в нови мощности у нас. Може да има по-малки проекти за ВЕИ-та, но големи инвестиции не се планират. Напротив, моите очаквания са да се затварят мощности, както това предвиждам да се случи и вече се случва с ТЕЦ Варна.

За разлика от България на Балканите ситуацията е по-перспективна и почти навсякъде се предвижда строителство на нови мощности. В Гърция предстои изграждане на хидроцентрали и големи централи на биомаса. В Македония се очаква инвестиция в голяма когенерация в град Скопие, подобна на нашата „Топлофикация - София“, както и строителство на няколко големи и много на брой малки хидроцентрали. В Косово се очаква модернизация и строителство на нови блокове на термична централа.

В Сърбия също ще има бум на хидроцентрали. Турция като цяло е перспективен район за инвестиции в нови мощности, като там на практика е представен целият спектър от разнообразни мощности, включително и атомна централа, за която има проект за строителство. Както виждаме с изключение на България, нещата навсякъде търпят положително развитие.

След последното развитие за седмия блок на АЕЦ „Козлодуй” и евентуалното отваряне на темата „Белене” имаме ли шанс да се превърнем в енергиен център - поне на Балканите?

Пълна заблуда е, че България е била, е или ще бъде енергиен център на Балканите. Всички страни около нас задоволяват енергийните си потребности самостоятелно, а доста от тях като Румъния например, изнасят електроенергия за другите балкански държави.

За да бъдеш енергиен център, трябва не само да можеш да произвеждаш голямо количество електроенергия, но и цената й да бъде конкурентна, както и да са налице технически възможности за изнасяне извън страната. В България в момента цената на електроенергията не е ниска, а износът се оскъпяваше допълнително от такси на ЕСО, което я направи неконкурентоспособна на балканския пазар. Като добавим и това, че в Западна Европа има свръхпроизводство и електроенергията може да бъде доставена на много ниска цена, сами разбираме, че ние все по-малко ще изнасяме.

Освен ако не направим нещо генерално за обръщане на този тренд. За това е нужна общонационална политика, която да е дългосрочна и да не бъде променяна с идването на всяко ново правителство или министър. В България все повече започват да липсват млади специалисти и инженери, като средната възраст в енергетиката може би вече минава 50 години. Именно тук е необходима националноотговорна политика.

Има ли възможности за излизане на нови пазари за българските производители на електричество?

Въпреки нашето стратегическо географско положение, все по трудно ще може да се намерят нови пазари за българската електроенергия. Всичко е въпрос на държавна политика, дългосрочно планиране и приемственост.

Накъде трябва да насочим усилията си за развитие на енергетиката?

Като инженер много ми се иска в България да се запази и развива атомната енергетика. Това е върхова технология. Но откровено казано, лично аз не виждам перспектива за такива големи мощности. Просто няма да има необходимото потребление на тази енергия.

Според мен по-удачно е в следващите няколко години усилията ни да бъдат насочени към водноелектрическите централи, които са технологично най-простият и сравнително евтин начин за производство на електроенергия. ВЕЦ-вете са с много добра оперативна маневреност за поддържане на електросистемата и могат да изиграят компенсираща роля.

Също така виждам бъдеще в изграждането на когенерации, и то такива, които са свързани с производствени цикли, където има потребление на топлоенергия. Друго направление, в което трябва да се инвестира, това са подобренията в мрежата с цел намаляване загубата от пренос.

Какво предстои за Вашата компания през 2014 година? Какви са плановете ви за развитие?

Продължаваме да работим предимно по обекти извън България и най-вече в съседните балкански държави, но се надяваме да разширим присъствието си и в други, по-отдалечени страни. Партнираме на някои от най-големите компании в бранша като „Андритц”, „Ансалдо Системи Индустриали”, „Силови Машини” и разчитаме с тяхна помощ да участваме в по-големи проекти, които да запълнят липсата на работа в България.

В следващите 2 години предвиждаме да инвестираме 8 милиона лева в нашето предприятие. Освен ремонт и сервизиране ще започнем и производство на нови съоръжения, и по-точно нови трансформатори. В момента сме усвоили производство на трансформатори до 15 MVA [110 kV], както и на специални трансформатори за железопътната инфраструктура. Надяваме се годината да е успешна за нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 1 rate down comment 0
rumito
преди 7 години
И то огромна заблуда е това, инж. Димитър Белелиев, Доста още промени, инвестиции и модернизации в енергийния сектор трябва да се случат, за да можем да се наречем енергиен център на Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
krasi.marinova
преди 7 години
За съжаление инж. Димитър Белелиев, тенденцията в страна ни като цяло е към общ спад на всяка една сфера. Енергийният ни сектор може и да е на сравнително добро ниво, но без инвестиции и модернизации на сферата едва ли дълго ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
adelina.hristova
преди 7 години
Доста голям път имаме да извървим, за да стигнем до този етап да сме енергиен център на Балканите. Дано някой ден това да е истина, но засега нещата са точно такива, както ги представя инж. Димитър Белелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
Darina.Mineva
преди 7 години
До енергиен център на Балканите имаме още доста да развиваме енергийния ни сектор. Трябва преди това обаче да се помисли и за природата, защото в едно друго интервю инж. Димитър Белелиев добави също така, че трябва да се мисли за максималното намаляване на отделените в природата вредни емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
nevena.jovcheva
преди 7 години
Така е инж. Димитър Белелиев. Нямам как да се наречем енергиен център на Балканите и поне засега няма как да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
фа4цф0а4
преди 7 години
Съгласна съм с вас инж. Димитър Белелиев. Трябват и то доста сериозни инвестиции в енергийния сектор. Трябва обаче, както казахте и в едно друго интервю, да се мисли и за намаляването на отделените в природата вредни емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
Vita.t
преди 7 години
Подкрепям инж Димитър Белелиев затова, че в следващите 3-5 години страната ни няма да има нужда от нови мощности. Сега трябва да се мисли за инвестирането в този сектори и за модернизирането му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
stanimira.gancheva
преди 7 години
Мечти, мечти, ама поне са безплатни. Колкото и да не ми се иска, няма как да не се съглася и аз с инж. Димитър Белелиев. Няма как просто да се наречем енергиен център на Балканите или поне засега. Ако започнат по-стабилни инвестиции в енергийния сектор, тогава може един ден и това да стане, но без модернизация на сферата е просто смела мечта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
mariq84_
преди 7 години
mariqna.krasimirova, инж. Димитър Белелиев е прав, но трябва да се вслушваме и в другите му препоръки, а именно да се мисли за намаляването на отделените в вредни природата емисии, за модернизирането на сектора и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
dobrinka
преди 7 години
Дано някога и това да се случи, но засега подкрепям мнението на инж. Димитър Белелиев, че не сме и скоро няма да бъдем енергиен център на Балканите. Ще се надявам нашите управниците да работят повече над развитието и на този сектор, като за начало е добре да се започне не само с модернизирането на тази сфера, но също така и с инвестирането в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още