IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР предлага кредити за експортно ориентирани фирми

За износители с експортна застраховка е предвидена преференциална лихва от 3,5%

13:09 | 25.02.14 г. 1
ББР предлага кредити за експортно ориентирани фирми

Българската банка за развитие предлага нови продукти, насочени към малки и средни предприятия и към земеделските производители, съобщиха на пресконференция днес изпълнителните директори на банката.

По кредитната линия за предекспортно финансиране могат да кандидатстват малки и средни фирми, които извършват износ на стоки и услуги за чужди пазари. Лихвеният процент на кредитите е 6 на сто, като за фирмите-износители със застраховка от Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) е предвидена преференциална лихва от 3,5 процента, обяви Димо Спасов, председател на УС и главен изпълнителен директор на ББР.

Следекспортните заеми, които ще предлага ББР, са предвидени за български износители, които чрез тях да финансират износа на своите стоки и услуги. Заемът може да финансира до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период на погасяване или до 85% от неговата стойност за по-дълъг период, но не повече от 5 години, информира БТА.

Третият продукт на ББР е насочен към земеделските производители и представлява програма за непряко финансиране в размер на 100 млн. лв., посочи Димо Спасов. ББР е поканила за участие в тази програма 14 търговски банки, които имат кредитни портфейли, насочени към земеделските производители.

Предоставяме кредити на банките с изискване те да стигат до земеделските производители с лихва 5,75%, докато при предишната ни подобна програма банките начисляваха и такса управление на кредита и крайният лихвен процент бе 7,5 на сто, обясни Спасов. Няма ограничения при финансирането на земеделските производители - включват се и оборотни, и инвестиционни кредити, посочи Димо Спасов. Единственото ограничение е размерът на кредита - до 500 хил. лв.

При продуктите, насочени към експортно ориентираните фирми, се изисква наличие на сключен договор за износ и условието фирмата да е малка или средна, уточни Димо Спасов. Общата кредитна линия за експорт е също в размер на 100 млн. лв.

Иван Христов, член на УС и изпълнителен директор на ББР, отбеляза, че обезпечението при получаването на кредит е нещото, в което много фирми срещат трудности, а при продуктите на ББР ролята на обезпечение ще е застраховката на БАЕЗ. Ще смятаме, че при застраховка от БАЕЗ фирмите имат достатъчно обезпечение и не се налага да предоставят друго и тогава и лихвите ще са 3,5%, които ще са изключително конкурентни за фирмите, заяви Христов.

Дончо Карадочев, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БАЕЗ заяви, че агенцията е застраховала над 250 фирми, които имат договори за експорт на стоки и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
1. Това са дискриминационни условия! Защо? Ами няма как 100% от фирмите в страната да работят за износ. Вътрешен пазар, колкото и свит да е има. А точно малките и средни фирми имат нужда от евтини кредити. Някой от тях не могат да отговорят на условията за еврофондове (200 хил лв минимум?!!?) 2. Земеделски преференциални заеми?! Чакай бе тези хора не получават ли субсидии от държавния бюджет и такива от Европа от една страна и отстъпки от акцизите от друга страна? Т.е. фирмите неработещи в земеделието и не изнасят, са натикани в ъгъла, само защото са решили или просто са в ниша в която няма как да се изнася?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още