IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат работниците да договарят директно заплатите на ниво предприятие

Синдикатите готвят законодателни промени за формирането на основната заплата при ясни условия

09:55 | 07.04.14 г. 2
Предлагат работниците да договарят директно заплатите на ниво предприятие

Синдикатите предлагат промени в Кодекса на труда, с които да се стимулира договарянето на възнагражденията за служителите и работниците на ниво предприятие.

Предложените изменения ще бъдат внесени за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според Димитров през последните години ръстът на доходите изостава от ръста на производителността на труда и в закона трябва да бъдат разписани ясни правила за начина, по който се формира основната заплата, както и гаранции, че работниците ще си получат възнагражденията.

“Дори когато работниците си вършат добре задълженията, никога не е гарантирано, че те ще получат заплатите си”, коментира синдикалистът.

По думите му заплащането трябва да се формира според производителността и при ясно разписани условия за работниците и служителите в длъжностна характеристика.

Според Пламен Димитров е несправедливо и разпределението на брутния вътрешен продукт.

“Годишно ние произвеждаме 80 млрд. лева. От тях 40% отиват към труда – за заплати, осигуровки и други разходи, а 60% - за бизнеса, за инвестиции и луксозно потребление. В Германия например е обратното”, посочи той.

Според синдикалния лидер в тежката и преработвателната индустрия например заплатите биха могли да бъдат увеличени с 80 – 150 лева (10-20%), без предприятията да фалират, тъй като производителността на труда в икономическите дейности от двата сектора не е отразена в заплащането на заетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
КОЙ, Ще каже на българите Защо?:1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. БНП е 48% от средноевропейския, а средните ни доходи 21%3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда, значи декларираната печалбата е 22 милиарда (истинската е по-голяма, около 35 милиарда), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни таваните за осигуряване и облагане са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!- Целият бюджет на държавата е 28 милиарда! - Следователно, печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, а народа ни ГЛАДУВА!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
ПриятелиТруда е СТОКА КАТО ВСЯКА ДРУГА Ползваш - Плащаш! ФАКТИ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ е 241лв., А ОБЩЕСТВЕНИЯ Е 562лв (да се облечеш, сгрееш и да идеш за работа и всеки да отгледа наследника си = 1 обществен +1 жизн. мин.)ИЗВОД- МРЗ (чисто) трябва да е 800лв. (бруто 1 340лв), А МИН. ПЕНСИЯ ЗА ТРУД = 60% от МРЗ = 480лв. (624лв)(Данъците за трета категория труд са 37,5% + 20%ДДС + 10% акцизи и др. = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите, а за Девидентите е само 5%) - Затова Е.С. иска мин. заплата 700 евро (чисто 400)!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още