IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три значими банкови сделки през 2018 г. очаква експерт

Капиталът за иновации и растеж през следващите години ще се утрои, а броят на фондовете, които инвестират в частен капитал, ще се удвои, прогнозираха експерти

21:40 | 29.11.17 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ролята на касовите наличности

Робин Джонсън, партньор и съпредседател на екипа на Eversheds Sutherland за трансгранични сливания и придобивания (M&A), информира, че има голямо нарастване на съотношението цена-печалба и прогнозира „бурно развитие на сливания и придобивания на компании, като за тази година ръстът ще е 14%“.

Според него стратегическите  купувачи насочват интереса си към технологии, а не толкова към индустрии.

Анализът на експерта показва, че при вложения с преки чуждестранни инвестиции се използват  значителни касови наличности  и през последните 18 месеца сделките са повече  със собствен капитал.

„Става много модно да се смесва собствен и дялов капитал“, разкри той.

По думите му през последните две години  се набюдава консолидация във фирмите, които работят в стратегически сектори – най-вече  в индустрията, където се внедрява изкуствен интелект в машините.

Робин Джонсън е категоричен, че все още продавачите на бизнес диктуват сделките на принципа на „заключена кутия“, но все повече се ангажират застрахователи, които да дадат гаранции за рисковете, установени при дю дилиджънс.

Той препоръча фирмите да разчитат на съветници при сключването на сделките, които да предоставят информация, до която сега купувачите нямат достъп.

Като ръководител на екипа на Eversheds Sutherland той разкри, че неговата фирма използва разузнавателни инструменти, с които проучва какво е финансовото състояние на фирмата-продавач.

„Рецептата за добра сделка, освен цената, е компанията да има добра история, силна секторна позиция, стари договори и добре защитена технология“, посочи той.

През миналата година редица органи в защита на конкуренцията са преразгледали нормативните си документи  и са започнали да налагат глоби на купувачи на фирми, които след като са получили необходимото разрешително, не са въвели необходимите технологии.

Клаудия Часар Торкар, изпълнителен директор на АЛД Аутомотив България, е на мнение, че българският пазар не е достатъчно зрял, но стои добре при технологиите.

Според Маркус Пиук, партньор в Schoenherr, България може да влезе във фокуса на инвестиционните посредници, защото притежава добра локация, но може да се възползва и от смяната на интереса на инвеститорите към страни от  Източна Европа. Като пример за добре сключена сделка той даде продажбата на Мол Сердика.

Пиук обяви, че има три-четири южноафрикански компании, които оглеждат  региона и това може да е шанс за България.

Според Роб Ървинг, съпредседател на Global Private Equity Group, Dentons, вече се сменя глобалната стратегия на инвестиране, като се влагат повече средства в по-малко глобални фондове.

„Това означава, че големите инвеститори ще стават все по-мощни, но трудно ще се привлече интересът им към Балканите. Повечето от инвеститорите имат касови иналичности и искат да ги вложат много бързо  и предизвикателството за българските и румънските компании да покажат потенциала си“, каза той.

Според него процесът на сключване на сделки все още е дълъг – между 12 и 18 месеца и много от фондовете за дялово инстиране със среден размер изчезнаха от пазара, което е липса на конкуренция. Той обаче е категоричен, че  ще има добри проекти, като повечето  фондове с частен дялов капитал ще се ориентират към стратегически сделки с наличен касов капитал.

Ървинг е на мнение, че влияние за сключване на успешни сделки е условието да се намерят подходящите предприемачи в различни индустрии, а компаниите да притежават качествен мениджмънт.

Сред предизвикателствата пред процесите на придобиване на компании от България и Румъния, той посочи корупцията, която плаши инвеститорите.

Тенденции и нови играчи

„Новата тенденция в стратегията на международната институция е да търси местни партньори при финансиране на компаниите", обяви Лариса Манастърли от ЕБВР, директор за България.

Пабло Милан, ръководител Капиталов отдел, Управление на мандати, в European Investment Fund (EIF)  препоръча повечето от регионалните фондове да работят на българския пазар, като инвестиционната им стратегия трябва да включи растеж в съседните страни, които имат близки условия на развитие.

„Въпреки че при инвестиции в рисков капитал консултантският бизнес не е толкова разпространен, трябва да има финансови консултанти, които с анализите си могат да предпазят бизнеса от грешки“, смята той.

Люк Станишек, директор на The Rohatyn Group, е категоричен, че българският пазар може да осигури възвръщаемост на инвестициите и препоръча предприемачите да излязат на чуждите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
При наличното създаващо щети държавно прилагане на парите всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега колкото по-добре банките подпомагат за икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.Централната банка (ЦБ) е с правомощия да управлява банките.ЦБ не може да спаси банките от актуалните щети, защото е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още