IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България ще расте с вътрешното търсене, а не с частното потребление

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция на страната се понижава в края на март и остава най-ниският в ЦИЕ, показва анализ на АББ

22:33 | 14.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлация

През първото тримесечие на тази година хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) забавя своя растеж до 2,5% на годишна база, спрямо отчетените 3% през последното тримесечие на 2018 г. През март инфлацията в България възлиза на 2,8% на годишна база, което е повече спрямо средното за ЕС и еврозоната. България е четвърта в ЕС по прираст на ХИПЦ през март 2019 г.

През първите три месеца на тази година динамиката при инфлацията се определя основно от промените в цените на енергийните източници. Като се позовават на тримесечното издание „Икономически преглед“  на БНБ, от АББ очакват през първото полугодие на тази година темпът на годишна инфлация да се увеличи спрямо края на 2018 г., за което основни определящи фактори ще бъдат цените на храните и услугите.

От централната банка смятат, че повишението ще бъде до известна степен ограничено от очакваното забавяне на растежа на цените на енергийните продукти и стоките и услугите с административно определяни цени. В съответствие с динамиката на цените на услугите, в БНБ прогнозират, че базисната инфлация ще има положителен принос за общата инфлация и през първата половина на годината.

Пазар на труда

В края на март безработицата в страната е 4,7% и остава на историческо ниско ниво. Тя е по-ниска от средната за ЕС, като България се нарежда на 11-о място сред държавите-членки на ЕС с най-ниска безработица през периода и пета сред страните от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

До края на март броят на безработните в България спада до 157 хил. души от 162 хил. души, колкото беше през четвъртото тримесечие на 2018 г. и 183 хил. души година по-рано. Обезпокоително е, че делът на безработните младежи (под 25-годишна възраст) нараства до 12,8% в края на първото тримесечие на 2019 г., в сравнение с 11,8% три месеца по-рано. За сравнение в края на първото тримесечие на 2019 г. средното ниво за страните-членки на ЕС е 15,5%.


Капиталов пазар

От банковата асоциация напомнят, че през първото тримесечие на тази година българският индекс SOFIX е единствен със спад сред водещите индекси на борсите в региона на ЦИЕ. Към 31 март пазарната капитализация на Основен пазар BSE се повишава с 0,6% на тримесечна база до 8,72 млрд. лв. от 8,67 млрд. лв. За първите три месеца на годината тя възлиза на 7,6% от прогнозния БВП при 8,1% тримесечие по-рано. 

В края на март 2019 г. основните индекси на Българска фондова борса (БФБ) се изменят, както следва: SOFIX спада с 1,8%, BGBX40 се повишава с 0,3%, BGREIT намалява с 0,4%, а BGTR30 расте с 2%, спрямо края на 2018 г.

В периода януари-март 2019 г. оборотът на регулиран пазар намалява с 25,8% на тримесечна база до 83,428 млн. лв., но спрямо същия период на миналата година е със 17,9% по-нисък. За този период броят на сделките бележи спад от 3,6% на тримесечна база до 13 078 броя, но на годишна база е отчетен спад от 25%.

Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 4 години
хаххаха , разчитаме на вътрешно потребление щот външното вследствие на патока доналд не е много ок , а не щот няма кво да изнасяме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
serafima
преди 4 години
Цитирам: "От банковата асоциация посочват, че българската икономика отбелязва растеж от 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, който се движи основно от частното потребление, правителственото потребление и инвестициите на компаниите. За сравнение средният растеж за Европейския съюз през периода октомври-декември 2018 г. е 1,5% на годишна база, а този в еврозоната 1,2% на годишна база."Друго сравнение - тиемпът на растеж в България е най-нисък в Централна и Източна Европа - в Полша и Румъния - по 7%, два пъти по-бързо. Затова и България напредна по време на членството много по-бавно отколкото Румъния по БВП на човек от населението. При равни първоначални нива днес БГ има индекс 49%, а Румъния - 63% Темп от 3% не може да изпълни ролята на приобщаващ за т.нар. догонващо развитие и няма забележимо въздействие върху намаляването на бедността и икономическите и социални неравенства. А разчитаме на потреблението, защото намаля износът - няма какво да изнасяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още