IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България ще расте с вътрешното търсене, а не с частното потребление

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция на страната се понижава в края на март и остава най-ниският в ЦИЕ, показва анализ на АББ

22:33 | 14.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към 31 март 2019 г. възвръщаемостта на активите (ROA) е 1,2%, в сравнение с 1,6% към 31 декември 2018 г. (при средно ниво за европейските банки от 0,42%, според актуалните данни на ЕЦБ за четвъртото тримесечие на 2018 г.). Стойността на ROA е 1,22% за банките от първа група и 1,15% за банките от втора група към 31 март 2019 г.

Възвръщаемостта на капитала (ROЕ) възлиза на 9,67% към края на първото тримесечие на 2019 г., в сравнение със стойността на ROE от 12,1% към края на четвъртото тримесечие на 2018г. (по данни на ЕЦБ, към края на четвъртото тримесечие на 2018г. стойността на ROE за европейските банки възлиза на 6,16%). За банките в България от първа група стойността на ROE е 9,21%, а за втора група – 9,68% към края на първото тримесечие на 2019г.

През първото тримесечие кредитната активност остава сравнително висока. В БНБ очакват заемите за неправителствения сектор да продължат да нарастват, но с по-ниски темпове от отчетените към края на 2018 г. Факторите, които ще стимулират растежа на заемите през прогнозния хоризонт, са предвижданото нарастване на вътрешното търсене, както и запазването на сравнително ниските лихвени проценти по кредитите.

Ограниченията на кредитния растеж ще са свързани с продължаващо изплащане от страна на правителството на отпуснати кредити по Програмата за енергийна ефективност и намаляване на обема на новите кредити по нея, както и с изчерпването през второто тримесечие на тази година на еднократния ефект от включването на нова отчетна единица в обхвата на паричната статистика.

Според БНБ, възможно ограничаващо влияние върху кредитната активност биха могли да окажат запазването на политиката на банките да отписват необслужвани кредити и да продават кредитни портфейли, както и извършването на цялостна оценка на шест банки през първата половина на годината във връзка с обявеното намерение не България за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ) чрез установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Оповестеното от БНБ активиране на антицикличния капиталов буфер от октомври 2019 г. и обявената промяна, считано от април 2020 г., според централната банка, също би могло да представлява потенциален фактор с ограничаващо влияние върху кредитната активност на банковия сектор.

В края на март 2019 г. общата сума на заемите за неправителствения сектор (фирми и домакинства), отчитани като салда, според паричната статистика на централната банка, нараства до 55,28 млрд. лв., спрямо 54,51 млрд. лв. в края на четвъртото тримесечие на 2018г.

Към  края на първото тримесечие на 2019г. необслужваните кредити, като дял и като абсолютна стойност, продължават да намаляват. Към 31 март обемът на лошите заеми (без централни банки и кредитни институции) спада до 4,43 млрд. лв. Делът на проблемните кредити средно за банковата система намалява до 7,17% от 7,46%, колкото беше в края на декември 2018 г., според изчисления на базата на данни от управление „Банков надзор“ на БНБ.

При фирмите делът се понижава до 8,33%, в сравнение с 8,7% към края на четвъртото тримесечие на 2018 г.
За същия период при потребителските кредити нивото спада до 5,46% от 5,69%. Делът на необслужваните жилищните заеминамалява до 6,53% от 6,63% през преходното тримесечие.

Към края на март 2019 г. необслужваните фирмени кредити намаляват до 2,95 млрд. лв. от 3,04 млрд. лв. тримесечие по-рано.

Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 4 години
хаххаха , разчитаме на вътрешно потребление щот външното вследствие на патока доналд не е много ок , а не щот няма кво да изнасяме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
serafima
преди 4 години
Цитирам: "От банковата асоциация посочват, че българската икономика отбелязва растеж от 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, който се движи основно от частното потребление, правителственото потребление и инвестициите на компаниите. За сравнение средният растеж за Европейския съюз през периода октомври-декември 2018 г. е 1,5% на годишна база, а този в еврозоната 1,2% на годишна база."Друго сравнение - тиемпът на растеж в България е най-нисък в Централна и Източна Европа - в Полша и Румъния - по 7%, два пъти по-бързо. Затова и България напредна по време на членството много по-бавно отколкото Румъния по БВП на човек от населението. При равни първоначални нива днес БГ има индекс 49%, а Румъния - 63% Темп от 3% не може да изпълни ролята на приобщаващ за т.нар. догонващо развитие и няма забележимо въздействие върху намаляването на бедността и икономическите и социални неравенства. А разчитаме на потреблението, защото намаля износът - няма какво да изнасяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още