IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България ще расте с вътрешното търсене, а не с частното потребление

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция на страната се понижава в края на март и остава най-ниският в ЦИЕ, показва анализ на АББ

22:33 | 14.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Състояние на банковата система

Икономическата среда продължава да е определяща за дейността на банковата система. Прогнозата на БНБ за първото полугодие на 2019 г. е депозитите на неправителствения сектор да продължат да нарастват, а кредитът да се увеличава, но с по-ниски темпове от текущите. При лихвените проценти по новоотпуснати кредити и новодоговорени депозити се наблюдава тенденция към стабилизиране на ниски в исторически план нива.

Ръстът на активите на банковия сектор в края на първото тримесечие на 2019 г. е от 10,9% на годишна база, като те достигат 108,25 млрд. лв. Делът на активите спрямо прогнозния БВП за 2019 г. е 93,8% към 31 март 2019 г.

Пазарният дял на петте най-големи банки по размер на активите нараства до 59,8% от 59,4%, колкото беше към края на четвъртото тримесечие на 2018 г. Банките от втора група бележат понижение на пазарния си дял до 37,1% от 37,7% преди три месеца. Активите на клоновете на чуждестранни банки остават непроменени при 3,1% от общите активи на системата.

Експертите на централната банка твърдят, че динамиката на балансовите позиции е повлияна и от включването от второто тримесечие на 2018 г. в агрегираните данни на банковата система на нова единица, а именно – клон на чуждестранна банка, отчитана по-рано като финансова институция. Те отчитат, че еднократен ефект върху определени балансови индикатори на банковата система има и сделката по придобиване на Societe Generale Експресбанк от Банка ДСК.

Съотношението, което определя нивото на финансово посредничество в икономиката – делът на кредитите и вземанията спрямо прогнозния БВП за 2019 г., възлиза на 47,9%.

В края на март общата сума на пасивите на банковата система възлиза на 94,09 млрд. лв., като нараства с 10% на годишна база. На банките от първа група се падат 59% (55,54 млрд. лв.), на втора група – 37,5% (35,27 млрд. лв.), а останалите 3,5% (3,27 млрд. лв.) – на банките от трета група. Ръстът на пасивите се дължи изяло от нарастването на депозитите, които формират 97,2% от общата им сума.

Към края на март собственият капитал на банковата система нараства с 2,2% на тримесечна база до 14,16 млрд. лв. В края на декември 2018 г. стойността му беше 13,86 млрд. лв.

През тримесечието собственият капитал се увеличава с 303,5 млн. лв. основно поради нарастването на печалбата. Нивото на собствения капитал на банките от първа група възлиза на 9,15 млрд. лв., а на втора група на 4,92 млрд. лв.

През първото тримесечие банковият сектор отчита спад на нетната печалба от 32,6% на тримесечна база до 309 млн. лв., при 458,2 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2018 г. За сравнение, през първото тримесечие на 2018 г. реализираната от банковата система печалба възлизаше на 267,2 млн. лв. Влияние върху финансовия резултат на банките оказва повишението на кредитната дейност, която е основна за банките. Това се отразява положително върху лихвените приходи и приходите от такси и комисиони.

Ефект върху доходността на кредитните институции оказват още ниските лихвени проценти по пасивните операции на банките, по-ниските разходи за обезценки и по-доброто качество на кредитния портфейл.

Влияние върху печалбата на банките през миналата година оказаха някои еднократни ефекти като получени дивиденти, приходи от продажба на нелихвоносни активи и включване през второто тримесечие на 2018 г. на нова отчетна единица – клон на чуждестранна банка, в общия резултат. Тези фактори следва да се имат предвид при сравнението на резултатите на сектора за 2019 г. с предходната година. Като се вземат предвид тези факти, може да се каже, че на практика чистата печалба на сектора за първото тримесечие на 2019 г. нараства с 12,5% на годишна база.

Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 4 години
хаххаха , разчитаме на вътрешно потребление щот външното вследствие на патока доналд не е много ок , а не щот няма кво да изнасяме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
serafima
преди 4 години
Цитирам: "От банковата асоциация посочват, че българската икономика отбелязва растеж от 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, който се движи основно от частното потребление, правителственото потребление и инвестициите на компаниите. За сравнение средният растеж за Европейския съюз през периода октомври-декември 2018 г. е 1,5% на годишна база, а този в еврозоната 1,2% на годишна база."Друго сравнение - тиемпът на растеж в България е най-нисък в Централна и Източна Европа - в Полша и Румъния - по 7%, два пъти по-бързо. Затова и България напредна по време на членството много по-бавно отколкото Румъния по БВП на човек от населението. При равни първоначални нива днес БГ има индекс 49%, а Румъния - 63% Темп от 3% не може да изпълни ролята на приобщаващ за т.нар. догонващо развитие и няма забележимо въздействие върху намаляването на бедността и икономическите и социални неравенства. А разчитаме на потреблението, защото намаля износът - няма какво да изнасяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още