IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen с над три пъти ръст на печалбата през третото тримесечие

От компанията обаче предупредиха, че кризата в еврозоната ще се отрази негативно на търсенето през последната четвърт на годината

17:45 | 27.10.11 г.
<p>
	Посетители оглеждат модела 21st Century Beetle на изложение в ЮАР. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Посетители оглеждат модела 21st Century Beetle на изложение в ЮАР. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че нетната му печалба се е утроила през третото тримесечие, след като търсенето на продукцията е нараснало, съобщи ВВС.

Само за 9-те месеца от началото на годината компанията надхвърли показателя за годишна печалба за 2010 г. Нетната печалба е скочила до 7,2 млрд. евро при 2,2 млрд. евро за аналогичния период на предходната година.

От компанията обявиха, че делът им в световния автомобилен пазар се е увеличил до 12,4%.

Тъй като икономическите перспективи пред Западна Европа изглеждат помрачени, автопроизводителят очаква по-голяма часто от търсенето на продукцията му да дойде от Централна и Източна Европа, както и от Китай и Индия.

„Неестествената дългова ситуация в определени държави от еврозоната и прекратяването на програмите на дотации ще се отразят негативно на търсенето на нови автомобили в много от западноевропейските пазари през четвъртото тримесечие“, предупреждават от Volkswagen.

Продажбите на компанията са нараснали с 14% до 6,2 млн. автомобила, сред които 3,3 млн. фолксвагена и 1,1 млн. ауди. Британският производител на луксозни автомобили Bentley, който от 1998 г. е част от групата Volkswagen, е продал 5 000 автомобила, свивайки загубите си до 6 млн. евро от 145 млн. евро преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още