IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експертите от ЕК идват у нас за проверка на енергетиката в края на април

Мисията не е по наша инициатива, уточняват от Еврокомисията

15:13 | 12.04.13 г.
<p>
	<em>Марлене Холцнер</em> Снимка: <em>European comission</em></p>

Марлене Холцнер Снимка: European comission

Експерти на Европейската комисия (ЕК) ще посетят България в следващите седмици, за да направят оценка на приложението на третия енергиен пакет. Най-вероятно те ще пристигнат към края на април.

Представителите на комисията са поканени от нашето служебно правителство, съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА.

„Тази мисия не е по наша инициатива, бяхме поканени от българското служебно правителство. Експертите имат срещи и разговори на много широка основа в министерства и с местни свои колеги", уточни Холцнер. 

Тя отбеляза, че мисията ще приключи с изготвянето на препоръки не само по отношение на цената на тока, а ще засегне и пазара на газ. По нейните думи следва да бъде установено какви краткосрочни мерки могат да бъдат предприети от България за подобряването на положението на енергийния пазар. Експертната мисия ще разгледа и въпроса за независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Говорителят посочи още, че проверката по повод претенциите на ЧЕЗ е отделна тема, която не е пряко обвързана с визитата на експертите от ЕК.

Тя направи коментар и във връзка с хода на наказателната процедура срещу държавата ни, която бе предприета през януари тази година пред Съда на Европейския съюз. Говорителят на Йотингер поясни, че производството е в ход заради непълното прилагане в българското законодателство на третия енергиен пакет.

По нейните думи, след като директивите бъдат приложени коректно, от ЕК ще направят допълнителна оценка дали това е извършено правилно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още