IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърта вечер на протести в Скопие приключи без насилие

Няколкостотин метра деляха двата лагера - на протестиращите и на подкрепящите властта

09:08 | 16.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За четвърта поредна вечер хиляди македонци излязоха на улиците в Скопие, след като президентът Георге Иванов потвърди по-рано днес в обръщение към гражданите, че няма да отмени решението си за амнистия на политици, замесени в скандала с незаконно подслушване и корупция.

Протестите приключиха малко след 22 часа българско време без особени инциденти или силно напрежение, предадоха Франс прес и БТА.

Няколкостотин метра деляха двата лагера - на протестиращите и на подкрепящите властта.

Демонстрантите от опозицията поискаха оставката на Иванов. На един от плакатите им се четеше: "Разменете президента срещу 10 хил. бежанци" - намек за мигрантите от гръцкия лагер Идомени, блокирани след затварянето на македонската граница.

"Народът не сте само вие, ние също сме тук, това е и нашата страна", заяви в отговор Тони Михайловски, един от организаторите на демонстрацията в подкрепа на правителството, цитиран от АФП.

В сряда протестиращите срещу Георге Иванов нанесоха сериозни щети на неговия офис в Скопие. Те разбиха прозореца на обществената приемна на Иванов в столицата, след което нахлуха в помещението и започнаха да изнасят мебели и документи и да ги палят.

Изпочупени бяха прозорци и на намиращата се наблизо сграда на министерството на правосъдието. Пострадаха няколко души, сред които и журналисти. Полицията разпръсна множеството с палки и задържа няколко човека.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още