IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече печелят от митата срещу Китай

Засега плюсът за щатския бюджет възлиза на 18,4 млрд. долара, става ясно от изследване

10:36 | 20.11.18 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Според ново проучване американската икономика се възползва от наказателните мита срещу Китай, поне досега. Общите ползи възлизат на около 18,4 млрд. долара, става ясно от проведено за изследователската мрежа Econpol Europe изследване.

„Митата не са нищо повече от налози, чиято тежест се разпределя между чуждестранни производители и местни потребители“, заявява съавторът на изследването Габриел Фелбермайер от Института Ifo в Мюнхен, който изучава последиците от политиките на американския президент Доналд Тръмп в съавторство с Бенедикт Цолер-Райдзек от Института KOF в Цюрих.

В случая с американските мита над китайски стоки три четвърти от тежестта се пренасочват към китайските производители, а Съединените щати генерират значителни приходи. „Проблемът с протекционизма е, че той всъщност може да донесе икономически ползи само за Съединените щати". 

Американските мита засягат около 50% от продуктите, внесени от Китай – с обща стойност 250 млрд. долара. Китай отговори с ответни мерки, включващи американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

Според проучването митата вероятно ще увеличат потребителските цени в САЩ с 4,5% за съответния внос. В допълнение, износът на тези стоки към САЩ ще се свие с 37%. Това ще намали търговския дефицит на Америка с Китай с 17%. В същото време се прогнозира увеличение на американските приходи от мита с 22,5 млрд. долара.

Професорът по икономика Фелбермайер обаче не пропуска да спомене в разговора с FAZ.NET, че: „Ако всички страни се опитат да обогатят себе си с мита за сметка на търговските си партньори, в крайна сметка всички ще са по-бедни“.

Онова, което би било добре за една страна, ще има опустошителни последици за другите. Затова другите държави ще трябва да се противопоставят на това. „В противен случай агресорът в крайна сметка ще извлече полза за сметка на другите".

Съединените щати обвиняват Китай, наред с други неща, в несправедлива помощ към собствената си икономика и кражби на технологии. Китай отхвърля тези твърдения. Конфликтът подхранва опасенията, че може да се стигне до търговска война със сериозни последици за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 години
примерно, и както сам виждаш това няма никво пряко отражение върху потребителя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
... или производителя продава без печалба за известно време докато измисли как да продава по евтино...---Например като съкрати част от работниците, или им намали заплатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
"Проблемът с протекционизма е, че той всъщност може да донесе икономически ползи само за Съединените щати". И кой е твърдял обратното? Не спечели ли Тръмп изборите именно с това послание? Тръмп съвсем последователно си го преследва. Той твърдеше и продължава да твърди, че всички се опитват (успешно) да печелят за сметка на САЩ и просто обърна тренда - САЩ да печелят за сметка на всички останали. И е видно, че резултат има.Китайците станаха суперсила на гърба на САЩ и Европа и сега заплашват с доминация на всички фронтове - и икономически, и политически, и военно. Ако нещата останат както до сега, Америка и Европа ще бъдат ако не погълнати, то поне икономически обезкървени и игнорирани в съвсем обозримо бъдеще - Европа даже вече е в нокдаун. Тръмп и силите зад него се опитват да спрат този процес по отношение на Америка. Митата и санкциите са част от не-военните решения, защото и военните са на масата, когато става въпрос за оцеляване, а точно за това става въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 3
ДХДО
преди 5 години
Не, наистина не мога да разбера, защо трябва да разглеждам като пропуск, липсата на изрично упоменаване, на ноторно известни факти, а именно, че Китай е комунистическа държава и и икономиката е силно контролирана от правителството ?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
За разлика от тебе 2 пъти.И капиталистическия си беше порно за парите, които им давах (за разлика от социалистическия, който О, чудо! беше безплатен)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 13
khao
преди 5 години
Хахахаха, ти никога не си влизал в университет, нали? Камо ли американски. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 години
Даже бе можеш да осмислиш написаното, нали? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Доооо Оня диванен анализатор:Американски университет: място където руски професор преподава на китайци и виетнамци.Едни от най-кадърните инженери са китайците в момента.Мечтата на всеки оправен кореец е да направи фирма, която да купува китайски иновации, да ги доработва на корейска земя и да ги продава на янките за СЪВСЕМ ДРУГИ кинти.В САЩ вече има училища, които не учат математика, химия и физика... ФАКТ***Друг факт - не учат математика, а работа с калкулатор!ТОЛКОЗ за американските патенти.!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
ДХДО
преди 5 години
щеше да е добре да пишете със същата настървеност за Китайските субсидии ... и куп подобни мерки против свободния пазар ... ===Защо да пишат, след като още на входа на държавата им е написано с големи букви : КИТАЙСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ? Политическата система на КНР е едно-партийна и властта се упражнява от ККП, а както е известно, кoмyнистическата доктрина за икономиката е за водеща роля на държавата и плановото начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 11
Onia
преди 5 години
Това с дълговете на САЩ го слушам от комунистическо време и като гледам още не са фалирали. Не само това - продължават да са най-развитата икономика в света. И знаеш ли защо? Защото правят технологии, защото най-много патенти се регистрират там. Да му мислят петролните империи, които само помпат земни богатства и парите ги прибират неколцина, а останалите получават заплати по-ниски от българските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още