IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските ваксини срещу коронавируса - новият разделител на Европа

Разработките на Китай имат предимството да не са руски, но не е ясно доколко са ефективни

14:36 | 09.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Първите тестове върху хора в Китай започнаха още през лятото на 2020 година - още преди третата фаза на проучванията с две от ваксините бяха имунизирани здравни работници и военни. След това десетки милиони китайци са били ваксинирани преди официалното одобрение от регулаторите, посочва още Politico.

Заради липсата на достоверни данни, много държави, в които ваксината се използва, проведоха собствени проучвания, преди да дадат "зелена светлина" за употребата им.

Така проучванията в Бразилия и Турция показват, че ефективността на ваксината на Sinovac е 51% и бяха повдигнати опасения, че не е толкова успешна, колкото други на пазара. През март в Турция посочиха, че ефективността е над 83%, но пък проучването е върху група от 7000 души на възраст под 59 години.

Още опасения относно този продукт се появиха след публикация от проучване, според което той не е ефективен срещу бразилската мутация на коронавируса.

SinoPfarm има две разработки, една от които получи одобрение от регулаторите в Китай през декември 2020 година. Тогава властите в Пекин заявиха, че ваксината има 86% ефективност на базата на проучване в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и 79% в аналогично китайско изпитание. Данните са реални и валидни, защото и в двете проучвания са използвани различни стандарти за диагностика на инфекцията и следене на случаите, обясняват от компанията.

Втората ваксина на китайската държавна компания има ефикасност от 72,5% и получи одобрение от регулаторите в края на февруари.

CanSino беше одобрена за спешно използване в Китай още през юни 2020 г. Ваксинирани бяха военни, след като данните показаха "известна ефективност". В крайна сметка през февруари 2021 година проучванията са, че ефективността на тази ваксина е 68%.

Колко ваксини може да произведе Китай?

Китай заявява възможността да произведе впечатляващи количества ваксини, но колко точно - не е съвсем ясно. На този етап всъщност техните разработки могат да бъдат бързо разпространявани, но в дългосрочен план производителите на РНК ваксините могат да бъдат по-бързи.

Отглеждането на толкова голямо количество вируси и след това тяхното умъртвяване може да отнеме поне месец, обясняват експерти. Китай започна масовото производство на четирите си одобрени днес ваксини още през лятото на 2020 г. Помага и фактът, че Китай е най-големият производител на лекарства в света, както и че секторът е под контрола на държавата.

Обещанията варират в широки граници - в края на 2020 г. Sinovac заяви, че ще може да произвежда по 300 млн. дози годишно, а през януари увеличи количествата до 500 млн. дози. Малко по-късно, благодарение на разширение през февруари, от компанията вече казват, че могат да произвеждат по 1 млрд. дози на година.

По отношение на SinoPharm заявките в края на 2020 г. бяха за 1 млрд. дози до края на 2021 г. Но преди броени дни компанията обеща по 3 млрд. дози годишно, но пък не става ясно на базата на какви изчисления дават тази прогнози, нито какви количества се падат на двете им разработени ваксини.

CanSino има капацитет да произведе 500 млн. дози векторна ваксина годишно.

Но освен възможностите за износ на ваксини, Китай на този етап не обръща голямо внимание на ваксинирането на собственото си население, пише още Politico. Към този етап са ваксинирани едва 4% от китайците, а плановете са до края на лятото да бъдат ваксинирани 40%, или далеч по-малко от планираните 70% в ЕС.

Което поставя интересни въпроси за ваксинационната дипломация на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още