IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И министърът на енергетиката на САЩ се оттегля от поста

Стивън Чу бе силно критикуван за провала на инвестициите в "зелената енергетика" по време на управлението му в министерството

22:56 | 01.02.13 г.
<p>
	Стивън Чу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Стивън Чу. Снимка: Архив Ройтерс

Американският министър на енергетиката Стивън Чу е поредният член на правителството на САЩ, който ще се оттегли от поста си, съобщи Ройтерс, визирайки кадровите промени в състава на кабинета в края на първия и началото на втория мандат на президента на страната Барак Обама.

Нобеловият лауреат Чу бе натоварен с ефективното изразходване на 37 млрд. долара, които трябваше да стимулират „зелените технологии“ в американската икономика, но част от тези инвестиции се оказаха пълен провал, посочват от Ройтерс.

През последните 2 години министърът бе в центъра на провеждани от представители на Републиканската партия разследвания на неговото управление на зелените инвестиции, средствата за които бяха осигурени от приетия през 2009 г. закон за икономическите стимули.

Оставката му изненадва малцина, твърдят от Ройтерс и припомнят аналогичните действия, предприети от високопоставен служител в американската Агенция за защита на околната среда, които според тях подготвят сцената за назначаване на нов екип от Обама, който да се захване с проблема с климатичните промени.

Като евентуални кандидати за поста са спрягани Кристин Грегъри, бивш губернатор на Вашингтон, Брайън Дорган, бивш сенатор от Северна Дакота, и Бил Ритър, бивш губернатор на Колорадо.

Днес Обама похвали начина, по който е действал Чу в министерството. „През периода, в който бе начело на министерството, Стив помогна на моята администрация да придвижи Америка по пътя на истинската енергийна независимост“, се посочва в съобщение на президента на САЩ.

Анализатори смятат, че вероятно за поста ще бъде номиниран или кандидат, който притежава съответните специализирани познания, или някой със сериозно политическо влияние, който да помогне за предотвратяването на продължаващото внимателно наблюдение от страна на Конгреса върху инвестициите на министерството.

Подложен на силни политически атаки, Чу защити своето име, отхвърляйки обвиненията, че министерството е позволило на политици да направляват управлението на енергийни проекти, включително на фалиралата компания Solyndra.

Битката за нея обаче послужи като тренировка за по-сериозната борба за насоката на американската енергийна политика, като републиканците твърдяха, че фалитът ѝ илюстрира рисковете от това правителството да определя кои компании в енергийния сектор да субсидира и кои – не.

В писмо до служителите в министерството Чу призна, че е бил изправен пред сериозни предизвикателства, докато го е ръководел. Той обаче определя този период като „най-голямата привилегия“ в своя живот.

„Смятам, че трябва да бъдем съдени не за средствата, които сме насочили към определен щат или окръг, компания, университет или национална лаборатория, а за типа на нашите решения“, изтъква министърът.

В писмото, с което си подава оставката, той заявява, че може да остане на поста си до края на февруари, за да помогне в прехода на министерството към неговия приемник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още