IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията на напрежението в Близкия изток тласка щатските индекси надолу*

Инвеститорите до голяма степен се отдалечиха от рисковите активи като акциите и заложиха на убежища като златото и държавните облигации

17:41 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват последната сесия за тази седмица на червена територия, след като от Пентагона потвърдиха, че въздушният удар на САЩ над летището в Багдад е причинил смъртта на високопоставен военен командир на Иран, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 239 пункта, или 0,83%, до ниво от 28628,96 пункта. Широкият измерител S&P 500 отчита понижение от 25 пункта, или 0,78%, до 3232,51 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,80%, или 73 пункта, до ниво от 9019,19 пункта.

Акциите на авиационните компании поевтиняха поради заплахата от по-високи цени на петрола. Книжата на United, American and Delta отчитат спад в цените си с повече от 2%.

„Глобалните пазари за петрол ще бъдат нестабилни през следващите седмици“, каза Грег Валиер, главен стратег в AGF Investments. „Най-накрая има причина за повишено внимание на фондовия пазар“, добави той.

„В крайна сметка ще бъде постигнато крехко примирие… Но това е много, много далеч в бъдещето. Положението ще се влоши, преди да стане по-добро“, продължи Валиер.

Инвеститорите до голяма степен се отдалечиха от рисковите активи като акциите и заложиха на убежища като златото и държавните облигации.

От друга страна, акциите на Energy Select Sector SPDR Fund поскъпнаха с над 1%. Книжата на Concho Resources и Marathon Oil се търгуваха по-високо с по над 2%, а акциите на Apache поскъпнаха с над 1,5%.

От САЩ обявиха, че главнокомандващият на иранската армия ген. Касем Солеймани е бил убит по време на американските въздушни удари в Багдад. Солеймани беше ключова фигура в иранската политика и неговата смърт предизвика опасения за евентуално отмъщение от страна на иранските сили.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предупреди в петък, че Иран ще отмъсти на САЩ за действията им.

Според Драйдън Пенс, главен инвестиционен директор на Pence Wealth Management, атаките „напълно променят играта“, но всяка нестабилност на пазара „ще бъде краткотрайна“.

Wall Street се насочи към инвестиране в по-безопасни активи поради опасенията, че увеличението в цените на петрола може да предизвика рецесия. Този риск се повишава и от факта, че глобалната икономика се бори с всеобщо забавяне на промишления сектор.

В предишната борсова сесия щатските индекси се повишиха до нови върхове, предвид силното представяне в технологичния сектор. Въпреки това оптимизмът, с който инвеститорите започнаха новата година, изглежда избледнява заради политическото напрежение, действията на властта в Северна Корея и импийчмънта на президента Доналд Тръмп.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,816% и 2,279%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 96,86 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,08% на ниво от 1,1161 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 2,50 долара до 68,75 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 2,22 долара до 63,40 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,56% до ниво от 1552,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още