IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ярон Брук: Либералният капитализъм е единствената морална социална система

Финансовата криза се корени в извратената държавна политика, смята председателят на Института "Айн Ранд"

08:20 | 29.10.13 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Ярон Брук е предприемач, философ и академичен преподавател.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Ярон Брук е предприемач, философ и академичен преподавател. Снимка: Личен архив

– Дълговата криза в Европа очевидно има големи последици както за САЩ, така и за международната финансова система. В какво се корени кризата от 2008 г. и настоящите дългови кризи на Запад?

Движещ фактор в европейската криза са неудържимите държавните разходи, особено за социални помощи. Свидетели сме на икономическо опустошение на тази политика. Това, което обаче трябва да бъде поставено под въпрос, и в крайна сметка прекратено, са моралните устои, които са в основата на социалната държава – идеята, че нуждите на едни трябва да се обслужват от богатството, което други произвеждат. Тази морална гледна трябва да се изкорени, ако искаме да видим фундаментална промяна към икономически растеж.

В Съединените щати има множество разходи за социални програми, които ако не бъдат спряни, ще ни фалират. Финансовата криза се корени в извратената държавната политика, по-специално в решението на Федералния резерв да запази лихвите на изкуствено ниски нива и в жилищната политика, която субсидира ипотеките. Аз дискутирам тази тема в книгата си "Пазарна революция: Как идеите на Айн Ранд могат да сложат край на голямата държава".

– Какво можем да направим, за да се справим със сегашната икономическа криза?

Намирането на решение на кризата преминава през преориентиране от сегашната тенденция на ширещо се държавно регулиране и разходи към общество на истинския капитализъм. Това няма как да стане за една нощ с бързи решения, но някои първоначални стъпки ще включват намаление на регулациите в големи сектори на икономиката и задействане на поетапното спиране на основните социални помощи.

Една преориентация от този вид изисква да се идентифицира и премахне основния проблем – нравствените идеи, които работят за растежа на регулаторната и социална държава. Идеята, че необходимостите на едни трябва да бъдат осигурени за сметка на други, които са спечелили богатството си.

Тази морална гледна точка е несъвместима с американската мечта, според която всеки човек трябва има право да бъде свободен да преследва щастието като най-висшата морална цел. Вие не можете да преследвате своето щастие в нито един съдържателен смисъл, ако правителството може да ви принуди да платите за дома, образованието, пенсията и медицински грижи на други. Докато хората смятат, че трябва да поставят останалите над себе си, те ще виждат социалната държава като благороден идеал. Докато хората гледат на социалната държава като на благороден идеал, те ще подкрепят принуждаването на хората да плащат за нея. Ето защо ние трябва да оспорим тази морална идея.

Айн Ранд предлага радикална и провокираща мисълта нова перспектива за морала. Такава, която твърди, че е морално правилно да се живее в преследване на собствения си живот и ценности като най-висши морални ценности. Такава, която е в духа на американската мечта за индивидуалните права и стремеж към щастие.

Хората, които се интересуват от прекратяването на неудържимите държавните разходи трябва да прочетат или препрочетат произведенията на Айн Ранд, особено “Атлас изправи рамене”.

– Вие сте в България, за да преставите вашата нова книга "Пазарната революция: Как идеите на Айн Ранд могат да сложат край на голямата държава". Защо трябва да сложим край на модела на голямата държава?

Защото моделът на голямата държава прави живота ни по-труден. Вместо да ни позволи да поемаме отговорност за собственото ни пенсиониране, здравните сметки и други, той ни вкарва във финансово блокирала система, която ни пречи да контролираме планирането на живота ни. Вместо да ни позволи да спестяваме за бъдещето правителството се разпорежда с нашите спестявания чрез своите централизирани политики. Вместо да ни позволи да се насладим на всички предимства на живота в една процъфтяваща, свободна пазарна икономика, правителството задушава предприемачеството чрез привидно безкрайните си разпоредби. Ние трябва да прекратим модела на голямата държава, ако искаме да живеем по-добре.

– И един последен въпрос – защо трябва да прочетем вашата нова книга? Каква промяна може да внесе тя в живота ни?

Американската революция и индустриалната революция показват, че свободата позволява на хората да живеят добре и да просперират. И все пак капитализмът – единствената истински свободна система, е поставена под безмислостна атака от хора, които я определят като зло и защитавана от хора, които я третират като необходимо зло.

Стъпвайки на идеите на Айн Ранд, книгата предоставя на капитализма моралната защита, която заслужава. Тя ще помогне на хората да разберат защо либералния капитализъм е наистина идеалната социална система.

Д-р Брук е в България по покана на Института за свободен капитализъм "Атлас" и с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман". Лекцията му ще се проведе на 7 ноември, четвъртък, от 17:00 в Гранд-хотел "София", зала София. Повече информация за събитието може да научите от страницата във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Аз имах предвид института "Айн Ранд" дето прави тези мозъчни облъчвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
divo
преди 10 години
По думите на адвокатката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
divo
преди 10 години
По думите на адвокатката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
divo
преди 10 години
През седемдесетте години здравето на Ранд се влошава. През1974г. е оперирана отрак на белия дроб, причинен от тютюнопушене. Въпреки критиката си към политиките, осигуряващи общодостъпно здравеопазване, Ранд настоява и получава реимбурсиране на медицинските си разходи, като полученият от нея чек е на иметоАн О'Конър, както тя се казва по мъж[29][30]. По думите на адвокатката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
А дано!Виновни са за много мръсотии.Не съм съгласен че точно пък либералният капитализъм е единствената морална социална система. Нито той, нито неосоциализма на ЕС или пък на руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 1
divo
преди 10 години
Айн Ранд умира самотна и огорчена.Изоставена от всички.Иронично ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Принципно е прав, но какво правим с 95те процента финансово неграмотни хора? "---------------Дай първо да видим, какво правим, ако на пазарен принцип , не може да се намери заетост на, айде да не са 95%, ама едни 40-50% от трудоспособните? Чисто и просто няма достатъчно платежоспособно търсене в системата на глобалния, интегриран пазар, което да осигурява тази заетост и над определени равнища, този проблем се явява критичен за системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Ще ти отговоря много просто - значи пенсията е принципно добра грижа за човека и аз не я отхвърлям, но във времена на кризи, войни и сериозни сътресения социалните привилегии и придобивки са първите, които трябва да отпаднат. Само че не така, че да хвърлим сегашните пенсионери в безизходица, а просто на разбираем език да се оповести и говори публично, че пенсионната система (и осигуровките за нея) за всички примерно под 21 години отпадат и всеки трябва сам да се ограмотява и да мисли за старините си.Това прекалено лудо ли ви звучи, а?Ще се радвам да чуя всякакви мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
аз ви предлагам да си спестите цялата /безсмислена/ умствена енергия да разсъждавате в/у "теория", която е изградена изцяло върху манипулативно допускане което е очеизвадно доказателствено и фактически проверимо грешно!!! - просто от тук натратък, дори и да не намерите друго противоречие, то изводите ще са достатъчно и напълно грешни!... а посоката в която ще са грешни изводите е очеизвадна и следва от посоката в която е направено проверимо-грешното допускане! - справка коментар 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
azaza
преди 10 години
Принципно е прав, но какво правим с 95те процента финансово неграмотни хора? Ако очакваме сами да се погрижат за своята пенсия, какво ще стане ако се окаже, че е време да се пенсионират, но не са спестили нищо? Обикновено това е бомба за социални вълнения, които имат потенциал за социалистическа революция. Т.е. постигане на обратен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още