IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои пред развиващите се пазари след последните пропадания

Най-уязвими са икономиките с по-слаби макрофундаменти, като тези в Близкия изток и Латинска Америка, смятат експерти

10:23 | 15.06.15 г. 1
Какво предстои пред развиващите се пазари след последните пропадания

Развиващите се пазари ще продължат да "страдат" от значителни изходящи финансови потоци, след като Федералният резерв на САЩ се приближава до покачване на лихвите. Тази теза изразиха от Института за международни финанси (ИМФ) след доклада, който показа, че борсите в развиващия свят са отчели най-голямото си седмично отстъпление от седем години.

"Смятаме, че най-слабите нововъзникващи пазари вероятно ще продължат да страдат от доста големи изходящи потоци, както от страна на дълга, така и по отношение на собствения капитал", заяви пред CNBC Жан-Шарл Самбор, директор на ИМФ за Азия и Тихия океан.

По думите му най-уязвими са развиващите се пазари с по-слаби макрофундаменти, като Близкия изток и Латинска Америка.

Инвеститорите изтеглиха 9,3 млрд. долара от развиващите пазари в седмицата до 11 юни според данните на EPFR - най-голямата стойност от разгара на световната финансова криза през 2008 г. По-голямата част (7,1 млрд. долара) изтекоха от Китай. Латинска Америка пък изгуби най-малко – 442 млн. долара.

Комбинация от фактори доведе до повишените изходящи потоци, казват анализаторите. Според тях става дума за по-силния долар, прекалено раздутите стойности на активите и ръста на доходността по държавните облигации в Европа и САЩ.

Въпреки че Китай бе силно засегнат през миналата седмица, Самбор очаква Азия като цяло да остане сравнително стабилна в сравнение с други региони.

"Разбира се, има няколко страни, за които все още сме загрижени. Смятаме, че Индонезия може да се окаже под доста голямо напрежение, но като цяло Азия е в по-добра позиция в сравнение с други развиващи се пазари", каза той.

Morgan Stanley също очаква допълнително напрежение за развиващите се пазари, особено тези, разположени в Близкия изток и Латинска Америка.

"Неотдавнашната корекция на цените на акциите в развиващия се свят не ни прави оптимисти. (Ръстът на – бел. ред.) доходността по облигациите и скъпите оценки (на акциите – бел. ред.) остават основните ни притеснения", заяви американската банка в доклад, публикуван в понеделник.

"Най-засегнатите страни в развиващия се свят са разположени предимно в Европа, Близкия изток и Африка и Латинска Америка, чиито валути са уязвими от засилването на долара. В Азия Индонезия ще бъде най-негативно засегната от по-силния долар", изтъкна кредиторът.

Една от причините по-силният долар да поставя пред изпитания нововъзникващите пазари е, защото повишава разходите за обслужване на деноминирания в щатска валута дълг.

В настоящите условия Morgan Stanley вижда добра перспектива за пазара в Япония, който печели в случаите на по-силен долар поради голямата си експортна ориентация. От началото на май насам основният индекс на борсата в Токио Nikkei 225 нарасна с близо 2%, докато през този период измерителят на MSCI за развиващите се пазари изтри почти 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Акциите като цяло са надценени с 50% а вдигането на лихвите по държ.дълг е много опасно защото трябва повече пари от бюджета за обслужване а всички са с бюдж,.дефицит ,и отделно има едни 9 трилиона заеми на трети страни които са в доминирани в долари Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още