IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между богатите и бедните може би достига върха си

Според нов доклад светът се завръща към периода отпреди кризата, когато повечето слоеве на обществото печелеха от икономическия растеж

17:37 | 14.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Увеличението се подхранва от широко разпространените ръстове на фондовите пазари, но и от значителни повишения при нефинансовите активи, казва докладът.

Средното глобално благосъстояние се е повишило с 4,9% до рекордните 56 540 долара на човек, като най-богатият 1% от населението притежават около половината от богатството на всички домакинства, изчислява банката.

Представителите на поколението Y се справят по-зле в сравнение с родителите си на същата възраст заради капиталови загуби по време на кризата. Растящите студентски дългове в развитите страни, по-строгите ипотечни правила от 2008 г. насам, по-високите цени на жилищата и по-слабият достъп до пенсии създават „перфектната буря“, която спира акумулирането на богатство, казва се още в доклада.

Глобалното богатство се е увеличило с 6,4% или с 16,7 трлн. долара, което е по-бързо от темпа от 3,9% през предишния 12-месечен период, казва Credit Suisse.

Швейцария, Австралия и САЩ продължават да заемат първите три позиции в класацията за размер на състоянието на глава на населението, а Великобритания и Сингапур спадат съответно до осмо и девето място. Северна Америка и Европа заедно формират 64% от общото богатство на домакинствата, но 17% от зрялото население.

Медианното богатство намалява в Африка, Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка, сочат данните.

Прогнозите ни за 2022 г. предполагат по-песимистични сценарии за следващите години“, казва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Той върха е закрит от облаци. Това дето се достига е видимостта на подоблачната планина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, като те гледам какви ги приказваш, излиза, че ако всички се пенсионираме, то потенциалът за дългови кризи съвсем ще изчезне. Ако е такава и предлаганата от теб с гръмкото наименование "подобрена парична политика", то май само за твоя джоб ще се подобри. В останалите джобове ще се настани такава пустота, че само реликтово лъчене от сътворението ще струи от там. Такива общи лафове като твоите и от парламентарната трибуна не са изричани. А, колкото до неравенството, то ще изчезне, ако на Иван Митев приложат иновацията, защото тогава всички пари ще изчезнат и на тяхно място ще дойдат подобрени сортове краставици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Нарастващата бедност е пряка последица от разпространената в света грешна парична политика.При допусканата държавна грешка всеки е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Днес колкото повече хората работят за икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и злините са по-болезнени.Централната банка не може да спаси от сегашните вреди, защото е без необходимата компетентност.Устойчивият социален просперитет е възможен след подобрение на паричната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Калашников , Калашников...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още