IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирена Вачева: Целта ни е максимизиране на печалбата с 10% през 2016 г.

Изпълнителният директор на София Комерс - Заложни къщи очаква и увеличение на пазарния дял с 5% тази година

08:00 | 20.04.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ирена Вачева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Вачева. Снимка: Личен архив

- Считате ли за успешна облигационната емисия?

- Въпреки че се гордеем, че първо успяхме да заслужим доверието на инвестиционната общност и да съберем 3 млн. лв. чрез един необезпечен финансов инструмент, който впоследствие се оказа една от най-ликвидните облигации на БФБ, това, че на този етап не сме успели да инвестираме цялата облигационна емисия, не значи, че не се възползваме от всички пазарни възможности.

Но периодът се оказа твърде кратък, а размерът на финансирането недостатъчно голям за мощната експанзия, която планирахме в чужбина. Поради тази причина сега тръгваме в друга посока, с повече време и надявам се и по-голям ресурс. 

- Какво точно наложи отмяната на всички решенията на извънредното общо събрание на акционерите, а не само частта за новия устав?

- Оказа се, че начинът, по който са оформени всички точки, не е юридически издържан и нямаше да бъдат валидни приетите под онази форма решения от извънредното общо събрание на акционерите. Поради тази причина беше административно по-лесно да се отменят всички решения и да се преформулират и прегласуват.

- Какви са текущите резултати на дружеството и какви са вижданията за бъдещо развитие ?

- Всеки момент очакваме тримесечните отчети за 2016 г. И там очакваме ръст на печалбата. Бъдещата стратегия на фирмата ще бъде на няколко нива - от една страна ще продължим с оптимизацията и развитието на съществуващите обекти, продължаваме да проучваме локации в България за откриване на нови, водим активни преговори с конкуренцията за изкупуване на техния пазарен дял, ще опитваме и нови PR и рекламни стратегии, както и засилване на другата част на дейността ни, а именно - вторичния пазар на вещите в България.

- Какво ще се прави по гласуваните миналата година обратни изкупувания на акции и облигации? Бяхте споменали, че изкупените обратно акции ще се продават към края на годината. Това ще стане на всяка цена или само при условие, че се намери пакетен купувач и то на добра цена?

- Практикувайки обратно изкупуване, затвърждаваме доверието в акциите си и тяхната ликвидност. Продажбата на изкупените акции е силно вероятен сценарий, но не смятаме да ги осребряваме на всяка цена.

Колкото до изкупуване на облигацията, със сигурност вече няма да остане време да предприемем тази стъпка. Но тази възможност доскоро беше на дневен ред.

- В последните години се забелязва намаление на нормата на печалбата при увеличение на дълга, каква е логиката да се разпределя дивидент по обикновените акции с почти целия наличен ресурс и непосредствено след това да се търси ново финансиране и всичко това в година, която предстои и плащане на главницата по облигациите?

- Дивидентната ни политика е била насочена винаги към това ежегодно да изплащаме печалби. Това засилва доверието на миноритарните акционери в нашите книжа и ни прави по-атрактивни на един доста непостоянен и колеблив капиталов пазар, какъвто е нашият. Трудно е намирането на баланса между това да държим и сегашните ни акционери щастливи и да търсим едновременно и нови, но се справяме. По повод увеличението на дълга, това ще се промени с новите книжа и връщането на облигацията.

- Защо се търси капитал на такива високи лихвени нива (бяхте споменали облигации или привилегировани акции на 12%)? Няма ли по-изгодни начини на финансиране при положение, че компаниите се финансират на горе-долу 3% + Eurobor? Ако нямате такава възможност, на какво отдавате това?

- За съжаление, въпреки спада на лихвените нива през последните години структурата на нашия бизнес модел не попада в матриците на банките за финансиране, където цената на капитала е значително по-изгодна. На капиталовия пазар доходност от 12% напълно отговаря на нашия бизнес профил и е в унисон с нормата на печалба, която генерираме.

- Ще продължи ли дивидентната политика по обикновените акции и смятате ли, че ще остават ресурси за това при огромните лихви на новопривлечения капитал?

- Както споменах преди, нашата политика е насочена към това и двата класа активи да получават дивидент, но какъв ще бъде размерът на дивидента за 2016 г., е рано да се каже, тъй като финансовата година е в началото.

- Кому бе нужна сделката с акциите на "Артанес майнинг"?

- Това беше инвестиционна сделка, в която виждахме потенциал. Предвид острата реакция на пазара преценихме, че е по-добре да затворим на ниска печалба, отколкото да чакаме да се сбъднат прогнозите ни за по-висока възвращаемост, тъй като, както многократно подчертаваме, за нас е важно акционерите ни да са доволни от политиката и стратегията, която прилагаме в управлението на компанията. Приемаме реакцията им като коректив, нещо, което вярваме, че е дефиницията за добро корпоративно управление.

- Защо Владимир Владимиров е назначен за член на Съвета на директорите? Каква е неговата роля? С какво ще допринесе за развитието на компанията?

- Г-н Владимиров е един от кадрите, с който най-много се гордеем във фирмата. Разчитаме на неговия богат опит и професионализъм да ни помага да продължаваме в правилната посока. За всеки, който е чел биографията му, става ясно, че той е изключително добър мениджър и финансист. За мен е удоволствие да работя с него, въпреки че не винаги сме на едно мнение. Няма как да очакваме София Комерс - Заложни къщи да расте и да се развива наравно с европейските компании, ако не ползваме техни кадри и опит.

- А защо има огромна разлика в перо "Разходи за персонала" и "Наеми на офиси" на стр. 24 в обяснителните бележки в годишния отчет?

Това е резонен въпрос и тук причините са основно три. Първо, в дружеството работят между 180 и 200 служители, от които 2/3 са кадри с богат опит. Имайки предвид, че конкуренцията в бизнеса извън банковото кредитиране е сериозна, ежедневно се борим за кадри. Човешкия капитал е най-ценният актив в нашия бизнес и ние искаме да задържаме хората, които развиваме и които държат личния контакт с нашите клиенти. Висока оценка на стойността им се отразява в тяхното трудово възнаграждение.

Второ, безработицата постоянно намалява през последните 18 месеца и намирането на качествени кадри е трудно, като тази година очакваме да стане още по-трудно, а следователно - и по-скъпо. Като добавим факта, че тяхното обучение също струва скъпо на компанията, тъй като отнема около 6 месеца да достигнат нивото, което ние спазваме като стандарт, предпочитаме да инвестираме повече в мотивацията на съществуващите кадри, отколкото в развитието на нови кадри.

Трето, не трябва да бъде пренебрегнат и фактът, че минималната работна заплата се повиши 3 пъти за последните 12 месеца – през януари 2015 г., през юни 2015 г. и през януари 2016 г. Това няма как да не повлияе на общите разходи за персонал.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
Ентусиаст111
преди 8 години
Новото са привилигированите акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 8 години
А вий какво очаквахте да рече Ирен? - Всеки, който пъкна на сборището разбра, че няма нищо ново и плановете на компанията са непроменени. За финансовите резултати за тримесечието - Ирен няма право да ги каже преди пъкването на съответният отчет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Zdravko
преди 8 години
Май май така стана, нищо ново и конкретно не научихме, освен лихвата на привилегиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
SOFIX
преди 8 години
Това интервю нещо не можа да ме впечатли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
15%
преди 8 години
Благодарим на Мариян, че реално е включил и нашите въпроси! Отговорите им са твърде езуитски, но все пак е по-добре от нищо :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още