IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски компютър отново е най-бърз в света

K Computer, произведен от Fujitsu, извършва повече от 10 трлн. изчисления в секунда

17:24 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Японски компютър отново е най-бърз в света

Японският суперкомпютър K Computer, произведен от  Fujitsu и разположен в Института по физико-химични изследвания (RIKEN) в Кобе, е успял да подобри собствения си резултат и първи измежду суперкомпютрите е показал производителност повече от 10 петафлопа, което е над 10 трлн. изчисления в секунда.

В първоначалния си вид K Computer е бил оборудван с 68 544 SPARC64 VIIIfx процесора, всеки от които с по осем ядра. В тази конфигурация изчислителният комплекс е постигнал производителност от 8,16 петафлопа. При проведените на 7-8 октомври тестове LINPACK компютърът е показал резултат от 10,51 петафлопа и така оглавява класацията на най-мощните системи в света Top 500 of the Supercomputer. 

В настоящата конфигурация K Computer включва 88 128 процесора, а теоретичната му производителност може да достигне 11,28 петафлопа. Пълноценното използване на системата е планирано да започне през ноември 2012 година.

K Computer ще бъде използван за прогнозиране на природни бедствия, като земетресения, за анализ и прогнози за изменението на климата, различни изчисления и анализи свързани с медицината.

От предишното класиране през юни не се е променило много. На второ място в тази класация е китайската изчислителна система Tianhe-1A, с резултат от 2,57 петафлопа. САЩ, които през последните няколко години отстъпват в класирането, сега имат пет системи, като най-напред в класацията е Jaguar на производителя Cray от лабораторията Oak Ridge National Laboratory в американското енергийно министерство, който има производителност от 1,75 петафлопа и е на трето място в класацията.

Класацията Top 500 на най-бързите в света супер компютри се изготвя два пъти годишно от  International Supercomputing Conference (ISC), която се състои в САЩ и Германия. През тази седмица конференцията ще бъде открита в Сиатъл (щата Вашингтон).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още