IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой актив ще докосне 2000 долара първи – златото или платината?

Златото може да достигне 2000 долара в края на годината или началото на 2014 г., докато на платината ще са й необходими от 6 до 9 месеца

16:38 | 31.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници в мина за добив на платина на Anglo American Platinum в Южна Африка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници в мина за добив на платина на Anglo American Platinum в Южна Африка. Снимка: Ройтерс

Златото и платината си дишат прахта през последните месеци, като и двата благородни метала се търгуват около 1680 долара за тройунция. Това ни кара да се запитаме кой от двата актива ще спечели състезанието и ще докосне 2000 долара първи, пише CNBC.

Според някои анализатори платината, която се използва, както в индустриалното производство, така и за изработката на бижута, има по-голям потенциал от златото.

Нарушеният добив наред с ускоряването на глобалното търсене на автомобили ще помогне на платината, използвана при изработването на катализатори, да достигне ключовото ниво преди златото, коментират те.

Затварянето на мини в Южна Африка – най-големият производител на платина, доведе до спад на предлагането. Повишаващите се цени на труда и електричеството ограничават печалбите на производителите, което води до прекратяване на операциите в определени мини.

По-рано този месец Anglo American Platinum, най-големият производител на благородния метал, обяви, че ще спре добива в четири мини в анклава Рустенбург в Южна Африка, с което ще понижи годишната си продукция с 400 хил. тройунции - около 7% от ежегодно добиваната в глобален мащаб платина. След публикуването на новината платината поскъпна до 1704 долара за тройунция. Впоследствие обаче цената й падна до 1674 долара.

„Аз съм бичи настроен по отношение на платината. Мисля, че металът няма да има проблем да достигне нива между 1950 и малко над 2000 долара, както и златото. Според мен обаче платината ще поскъпне първа“, казва Шон Хайман, редактор на Ultimate Wealth Report, месечен анализ на пазарните тенденции, позовавайки се на ограниченото предлагане.

Според Хайман платината ще достигне 2000 долара, поскъпвайки с 20% от настоящите нива, през следващите 6 до 9 месеца. Последният път, когато металът достигна тези нива беше през юли 2008 г.

Юджин Уейнбър, директор на отдела за търговия със суровини на Commerzbank, е съгласен, че платината ще спечели надпреварата за достигането на прага от 2000 долара. Според него нарушеният добив в Южна Африка остава недооценен от пазарите. Той допълва, че очаква затварянето на още мини.

Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 11 години
Златото не трябваше ли още миналата година да е минало 2000 долара,пуснахте поне 5 статии как това ще се случи и продължавате,явно някой на запад е глътнал доста въздух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Златото всъщност е едно от малкото неща на този свят, което има своиствата на пари. Само по себе си то няма стойност, но е много скъпо, защото е малко. Съхранява се лесно, защото е трайно. Това, че е скъпо е голямо предимство - можете да носите големи суми в джоба си и да сключвате големи сделки, ако имате тази възможност. В този смисъл книжните пари са много по-малко пари от златото. С тях никога не си сигурен с кой крак е станал тази сутрин Марио Драги и дали жената на Бен снощи му е пуснала и дали днес няма от яд да задвижи печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Плюсове за злато - банките нетни купувачи , Китай се готви за юан със поне 10 процента злато зад гърба си , Германия Холандия и няколко десетки държави имат искания за репатриране от САЩ ,обаче даването на лизинг, под наем и продажбите в LBMA ,очертават остър недостиг ,Световно покритие на валути - около 8 процента ...Плюсове за платина - 10-15 пъти по рядка от злато ,незаменима в промишлеността ,трудни доставки от ЮАР вече ...Балон - спекулативно повишение цената на актив ,вследствие вливане на пари взети с ипотека,заем ,кредит ,обикновено краткосрочно ...Златото не се яде ,но най-добре запазва покупателната способност във времето ,докато на айфона му пада цената експоненциално и това е разликата между истински пари ,книжни пари ,стоки за потребление ...За справка -виж сегашна цена в йени на златото ,да знаеш какво ни идва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
stoiloff
преди 11 години
Златото и платината поредния балон, надуван от някой който иска да фалира света! КОйто иска да се лъже! Но най-важна е инвестицията в селско стопанство, злато платина и айфони се не ядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още