IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Цената на златото може да потъне до 800 долара за тройунция

Експертите виждат възможност за подобно развитие при покачване на лихвите на Фед, нова корекция в Китай и разпродажби на активите на централните банки

09:54 | 24.07.15 г. 26
Morgan Stanley: Цената на златото може да потъне до 800 долара за тройунция

Златото бе поставено под силен натиск през тази седмица, като потъна до 13-годишно дъно под 1 100 долара за тройунция. Според Morgan Stanley ситуацията на пазара може да стане още по-лоша, поради което експертите не изключват дори спад на цената до 800 долара за тройунция.

За да се стигне до там обаче, Федералният резерв на САЩ трябва да започне да повишава лихвените проценти. Освен това налице трябва да е нова корекция на фондовите борси в Китай и разпродажби на резервите на централните банки, посочва в доклад, цитиран от Bloomberg, анализаторът Том Прайс. Според банката металът е по-вероятно да се търгува около 1 050 долара за тройунция, с което експертите запазиха по-ранната си прогноза за движенията на пазара през 2015 г.

Към края на сесията на Wall Street в четвъртък цената на жълтия метал бе 1 094,10 долара за тройунция.

Интересът към благородния метал отстъпва на фона на заявките от страна на Фед, който се готви да увеличи разходите по заемите, давайки по този начин тласък на долара. Според Джефри Къри от Goldman Sachs Group Inc цената на актива може да спадне под 1 000 долара за тройунция, докато от Standard Chartered Plc обявиха единствено очакванията си, че поевтиняването ще продължи.

Скорошното бягство от златните кюлчета изпрати Commodity Index на Bloomberg до най-ниското ниво от 2002 г. насам. Натиск върху измерителя поставиха и спадовете при другите ценни метали и поевтиняването на американския петрол до под 50 долара за барел.

"Нагласите за стоките се влошават", посочва Morgan Stanley в доклада от 22 юли, обръщайки поглед най-вече върху благородните метали. Досегашните прогнози обаче рискуват и да не се оправдаят с оглед на разпродажбите на метала през юли и пропадането на китайския капиталов пазар, се изтъква още в доклада.

"Инвеститорският интерес е много слаб в момента", каза Хелън Лау, анализатор в Argonaut Securities в Хонконг, според която цените ще потънат още, след като Фед предприеме своя ход по корекция на ставките. "В крайна сметка те (американските централни банкери – бел. ред.) ще увеличат процента през тази година".

Председателят на Фед Джанет Йелън потвърди през миналата седмица, че централната банка ще повиши разходите по заемите през тази година. Повечето икономисти прогнозират, че ходът ще бъде предприет през септември, а вторият най-често споменаван месец като възможност е декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Според мен пазара е настроен за къси позиции, предвид постоянното напомняне от ФЕД, че ще вдигнат лихвите. Да не говорим за слабото търсене в Китай и Индия, които са шампиони по купуване на злато от физически лица. Още повече натежава фактър за 30 % спад на борсата в Китай. Ако не бяха въвели забрана за търговия за 6 месеца, вече Китай да беше видял какво е преживяла Америка през 1929г.Още повече натежава фактът, че цените на всички суровини се сгромолясаха с 15 % само за две седмици.Ще поживеем, ще видим ....ПП Не търгувам със злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
Притежаването на физическо злато е доста скъпо удоволствие, пред притежаването на опции. Трябва да мислиш за охрана, проверки при продажба за чистота и грамаж, декларации и т.н.Единствено централните банки купуват физическо злато като инвестиция, но то е по съвсем други причини, различни от тези на инвеститорите.А тези дето се кичат като коледни елхи със злато, лично за мен не са инвеститори, а нещо друго, ама да не почвам с нарицателните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
абитуриент
преди 8 години
некаква игра се играе......!!!!?????......ама да видим.......????!!!!!......толкова много предсказания как ше се спихне ЗЛАТОТО- ама да не стане обратното.....???!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
GoldBear
преди 8 години
Съвсем нормално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Това е добре за тези, които искат да обърнат част от ликвидността си във физическо злато. Стига да го продават все още де. Като погледна предлагането на инв. злато от една компания тук в България виждам, че са останали много малко позиции "в наличност". Преобладават тези с "обадете се за поръчка", а не беше така преди година-две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
Vladi666
преди 8 години
Почнат ли се такива статии за падане...очаквам скачане...и обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още