IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава за световната икономика цена на петрола от сто долара за барел?

Тя ще се отрази по-слабо на глобалния растеж, отколкото през 2011 г., сочи изследване на Bloomberg Economics

16:12 | 30.09.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво означава това за най-големите икономики в света?

Повишаване на цените на петрола е много по-малък риск за САЩ, отколкото преди благодарение на бума на добива на шистов петрол. Старото правило сред икономистите беше, че повишаване на цената на петрола с десет долара за барел отписва около 0,3% от БВП на САЩ на следващата година. Сега обаче изчисленията, включително на главния икономист на Moody’s Analytics Марк Занди, сочат спад от около 0,1%.

Въпреки че намаляващата зависимост на САЩ от вносния петрол има положителни последици за икономиката на индустриално ниво, бедните домакинства ще усетят бремето на по-високите цени на петрола. Те харчат около 8% от доходите си преди облагането с данъци за бензин спрямо около 1% за най-богатите.

Ще се стигне ли до по-висока инфлация в света?

Цените на енергията често имат голяма тежест в индексите на потребителските цени, като карат ръководителите, включително от Федералния резерв, да премахват волатилните цени на енергията. Но значително повишаване на цените на петрола може да породи по-трайно увеличаване на цялостната инфлация, ако разходите проникнат в транспорта и комуналните услуги.

Какво означават по-високите цени на петрола за централните банки?

Ако по-високите цени на петрола повишат инфлацията, централните банкери, от тяхна страна, ще имат една причина по-малко да запазят разхлабената парична политика. В Индия, която е една от страните с най-силна експозиция, централните банкери вече предупреждават за последиците на фона на поскъпването на най-големия вносен продукт на страната. По-голям цялостен ценови натиск може да доведе и до по-бързо затягане на паричната политика в икономики като Тайланд, Индонезия, Филипините и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 13
studioaa
преди 5 години
Дай Боже да значи срив в цените на активите акции и имоти и край 35-годишния бичи пазар за ценни книжа, край на падащите лихви по кредити на начало на нов 50 годишен мечи пазар за държавен дълг. Напълно подкрепям цената на петрола да достигне и 200$, а не само 100$, стига това да подкрепи лихвите по кредитите до поне 10% на годишна база и дори отвъд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 27
lyusien
преди 5 години
Не се заблуждавайте Няма да видим цени от 100 долара Светът продължава да е претрупан със петрол Това което държи високи цените на петрола са нощните туйти на Тръмп и страха от политическа несигурност Но това не може да продължи дълго Не бих се учудил ако скоро някои ден видим намаление на цените с 10 % за един ден а нормалните цени са около 60 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още