IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо централните банки са най-важният двигател за търговията със злато

Налице е съгласувана дедоларизация на основната група купувачи около Русия, Китай, Казахстан и Турция, твърди експерт

12:53 | 03.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нетните покупки на централни банки биха били дори по-високи, ако Венецуела не бе разпродала голяма част от златния резерв. Изпадналата в тежка криза страна влезе в така наречения суап бизнес със Citibank. Венецуела зае чуждестранна валута и в замяна депозира 42 тона злато като обезпечение. Въпреки това, според Световния съвет по златото, Венецуела не е успяла да изплати валутата при изтичането на срока за погасяване в края на март. Ето защо в статистиката на федерацията сделката се явява като продажба на венецуелско злато.

Мълиган очаква покупките на централната банка да останат на високо равнище и през следващите години: „Все още има много възможности за подобряване на златните резерви", казва той. Особено количеството на китайската централна банка е далеч от нивото от преди няколко години.

Друг стълб на световното търсене на злато е притокът към физически покритите златни индексни фондове. Колкото повече инвестиционни пари влизат в тези фондове, толкова повече злато трябва да купуват операторите на индексите. През първото тримесечие количеството е било около 40 тона - което се равнява на приток от около 1,9 млрд. долара.

От гледна точка на Мълиган притокът на средства в САЩ е знак, че професионалните инвеститори се позиционират тактически за повишаването на цените на златото. Двата най-големи германски индексни фонда, Xetra-Gold и xtrackers Physical Gold ETC, също отчитат огромен приток. В Xetra-Gold става дума за увеличение от около дванадесет процента в сравнение с първото тримесечие на 2018. При конкурентния продукт на DWS плюсът е още по-внушителен - повече от 150 процента.

Фактът, че цената на златото в момента е ниска – на ниво от около 1280 долара за тройунция,  се дължи главно на високото предлагане. Производството и рециклирането на мините се увеличават леко спрямо първото тримесечие на предходната година. Излишъкът при предлагането на пазара на злато се оценява от организацията на около 90 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още