IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan отчете слаб ръст на годишната печалба при спад на продажбите в Китай

Продажбите в Европа също намаляват заради рецесията, но в САЩ и на развиващите се пазари се отчита подобрение

16:15 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електромобилът Nissan Leaf на автомобилно изложение във Вашингтон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Електромобилът Nissan Leaf на автомобилно изложение във Вашингтон. Снимка: Архив Ройтерс

Японският автопроизводител Nissan обяви слаб ръст на печалбата за финансовата си година, като продажбите на ключовия китайски пазар отчитат спад, съобщи BBC.

Нетната печалба за годината, приключила на 31 март, е достигнала 342,45 млрд. йени (3,4 млрд. долара), увеличавайки се с 0,3% спрямо предходните 12 месеца. Приходите са нараснали с 2,3% до 9,6 трлн. йени.

Продажбите в Китай обаче са регистрирали спад с 5,3% до 1,18 млн. автомобила, като пазарният дял на компанията се е свил с 6,5% на годишна база. Основната причина бе призивът към китайските потребители за бойкот на японските стоки в разгара на териториалния спор между двете държави през септември за група малки острови.

25% от всички продажби на Nissan се реализират в Китай, а главният изпълнителен директор на компанията Карлос Госн обеща тя да се превърне в лидер при електромобилите на най-големия автопазар в света, влагайки значителни инвестиции в развитието на технологията.

Продажбите в Европа са намалели със 7,5% до 660 000 автомобила, главно заради рецесията в еврозоната. В САЩ обаче е регистриран ръст от 5,4%, а търсенето от развиващите се пазари извън Китай е било силно.

Общите продажби са се увеличили с 1,4% на годишна база до 4,9 млн. автомобила.

От компанията обявиха, че очакват през настоящата финансова година нетната печалба да се повиши с 23% до 420 млрд. йени.

Toyota и Honda, основните японски конкуренти на Nissan, съобщиха за рекордни продажби за финансовата година, а ръстът на печалбата им се дължи главно на обезценяването на йената спрямо останалите валути. Nissan обаче използва сравнително консервативна ставка при обменните курсове в отчета си – 82,9 йени за долар.

Само за последните 4 месеца от финансовата година японската валута поевтиня с около 25% спрямо щатския долар, а днес за пръв път надхвърли нивото от 100 йени за долар от април 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още