IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault отменя първичното публично предлагане на своя бизнес с електромобили

Компанията се позова на лошите борсови условия и обяви, че ще продължи да финансира Ampere до достигане на рентабилност през 2025 г.

12:48 | 30.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен производител Renault SA обяви, че решил да отмени планираното първично публично предлагане (IPO) на своя бизнес с електромобили, известен като Ampere, отчасти поради лошите борсови условия.

През 2022 г. компанията заяви, че възнамерява да листне звеното, като дебютът му беше насрочен за тази година, припомня Wall Street Journal.

„Renault Group счита, че настоящите условия на пазара на акции не са изпълнени, за да продължи оптимално процеса на IPO в най-добрия интерес за Renault Group, нейните акционери и Ampere“, изтъква компанията.

Автомобилният производител също така каза, че неговият стратегически план потвърждава способността на Renault да генерира устойчив паричен поток, за да финансира бъдещето си, което включва развитието на звеното.

„Като се имат предвид както текущите условия на пазара на акции, така и по-силното генериране на парични средства, Renault Group реши да отмени процеса на IPO на Ampere“, се добавя в съобщението.

Новината е поредният сигнал за слабостта на пазара на електромобили в една година, която трябваше да бъде важна за този тип мобилност.

От ноември 2023 г. Ampere работи като самостоятелна компания, добавят от Renault.

Renault ще продължи да финансира Ampere, докато звеното достигне рентабилност през 2025 г., като концернът подкрепи всички цели, обявени по време на Деня на капиталовите пазари на Ampere. „Това решение няма влияние върху финансовите насоки на Renault Group и нейната стратегия за разпределение на капитала“, изтъкват още от компанията.

Френската група има за цел да превърне Ampere в най-големия производител на електрически превозни средства в Европа, като произвежда по-достъпни автомобили от своите конкуренти.

IPO-то беше представено от главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео и главния финансов директор Тиери Пиетон като най-добрия начин за набиране на средства и стимулиране на растежа и рентабилността. През септември главният изпълнителен директор беше оценил стойността на Ampere в диапазона 8-10 млрд. евро.

През ноември обаче Renault остави отворена вратата за отмяна на IPO-то, като каза, че то ще бъде осъществено, само ако пазарните условия го позволяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 месеца
май държавата ще ги подпре сериозно за фабриката им за батерии , та затова могат да изчакат ... :))) ... добър математик е Лука де Мео !! уважавам много такива хора !! м/у другото електрическото renault 5 го хванаха на тестове по улицата вече , очаква се да е топ резачката им за тази и следващата година ... :))) ... на който му е интересно , кадрите ... https://***.youtube.com/watch?v=EdlxdNxyerw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още