IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Начев: „Mеханизмът Булгаргаз" за доставка на газ може да бъде разрушен

Ако доставчикът имаше добро управление, той трябваше да хеджира и да не се стига до шоковото увеличение на цените през януари, казва експертът

17:42 | 06.02.22 г.
Начев: „Mеханизмът Булгаргаз" за доставка на газ може да бъде разрушен


В основата на противопоставянето между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 са опасенията, ще бъде разрушен механизмът "Булгаргаз", по който в България се доставя природен газ, а не персоналната смяна. Това мнение изказа енергийният експерт Васко Начев в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„От много години има по веригата лица, които пряко или косвено са замесени с доставката на природен газ у нас, къде явно, къде скрито. Новото лице, в случая премиерът Петков с неговия екип, посяга на "механизма Булгаргаз". От тук идва този неистов вой, че видите ли, това е извън правилата, че едва ли не това е най-печелившата компания и с най-добрия изпълнителен директор и всичко е "най", а се посяга на него. Това е изумително".

В продължение на една година от „Булгаргаз“ правиха твърди изявления, че не се внася по-евтин газ от Азербайджан, защото нямало трасе, но се оказа, че е имало трасе и че азерите не са имали нищо против да доставят по това трасе, каза още Начев. Били са заявени обаче значително по-малки количества и дори от заявените не на сто процента са внесени у нас, каза гостът. „В същото време по дългосрочния договор с "Газпром Експорт" сме си изпълнили всички ангажименти и сме внесли 44% газ от тях. Няма значение как се казва изпълнителният директор на Булгаргаз, в тази ситуация той на секундата трябваше да си тръгне“, казва още Начев.

„От новото правителство видях две неща - едното е лутането, липсата на капацитет, на потенциал, но второто е, че има желание за  промяна. Никой не се е родил научен, но се вижда желанието за промяна и силно се надявам, че ще бъде разрушен този механизъм, който съществува вече много години".

На въпроса как става възможно от първи февруари цената на газа да падне с 18% гостът каза, че това също е в следствие на лошо управление на "Булгаргаз", защото още при увеличението на цената в самото начало на 2022 година е било ясно, че февруари цената на газа ще падне. „Ако има добро управление на една компания, която се занимава с доставка на газ, още повече обществен доставчик, той трябваше да хеджира. Това щеше да е облекчение както за крайните потребители, така и за целия бизнес".  Целта е да се купува руски газ и парите да се движат в тази посока - "не е трудно човек да направи такъв прочит, няма друго обяснение". Финансовото изражение е загуба на "стотици милиони".

Какво каза Начeв за уговорката на "Булгаргаз" с азерите, как коментира темата за хранилището в Чирен и за пазара на петрол вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още