IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Галев: Изоставаме с „правното сближаване“ по пътя към еврозоната

Проблемът с КТБ на практика все още не е решен, делата продължават, твърди експертът

16:56 | 14.02.22 г. 2
Тодор Галев: Изоставаме с „правното сближаване“ по пътя към еврозоната

България изостава с с т.нар. „правно сближаване“ по пътя си към еврозоната. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрациятa.

Investor.bg припомня, че условията за присъединяване към еврозоната включват няколко критерия за конвергенция, като един от тях е правното сближаване. На практика кандидатите за членство така трябва да гарантират, че националното им законодателство е съвместимо с Договора и с Устава на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

„Тук има какво да се желае. Например проблемът с КТБ на практика все още не е решен, делата продължават. Ако подобно нещо се случи с друга банка, а има риск в България от подобно нещо, това ще ни отдалечи с години от еврозоната. За да бъде решен този проблем, трябва сериозна съдебна реформа, както и промени в начина на управление на БНБ. Това са неща, които трудно се променят в рамките на една година. А още по-трудно се променят от едно ново правителство, което няма установени хора и процедури по места", обясни гостът.

Той добави, че бюджетът за тази година също отдалечава страната ни от еврозоната, защото на практика в момента не изпълняваме два от критериите на Маастрихт – за инфлация и дефицит. "Нещо повече, в средносрочната бюджетна прогноза се очаква те да не бъдат изпълнени и догодина, тоест поне до 2024 г. нямаме да имаме реален шанс да влезем в еврозоната", каза Галев.

Според него този бюджет „на голямо харчене“ на почти половината от БВП в публични разходи може да доведе до напомпване на инфлацията.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Клипа в статията е отрязан да свършва по средата на изречението на човека който пък беше по средата на темата за която е статията. Може ли да наемете някой работник, който да не е приятел от квартала, за да ви оформя статиите все пак нормално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Не ни трябва никаква еврозона. Скоро сбирщината ще се пръсне кой от където е и най-добре е бързо да се бяга, за да не се плащат батаците, навлечени ни от мозъците в ЕК. Който остане, ще трябва да заплати направените дългове, а те съвсем не са малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още