IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Паниката с горивата беше създадена с политически цели

Младежката организация на ГЕРБ е платила за постове в социалните мрежи, за да създаде нестабилност, смята премиерът

11:58 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Имаше груби манипулации за горивата, създадени с политически цели, каза премиерът Кирил Петков по време на брифинг в Министерския съвет след среща с петролния бранш у нас. Той посочи, че зад тази паника стои младежката организация на ГЕРБ.

До това положение се е стигнало с платени публикации в социалните мрежи със снимки за високи цени на горивата, обясни той. 

Няма никакъв проблем по цялата верига - всички са заредени с горива, категоричен беше още Петков.

"Горивото е навсякъде, танкерите идват", категоричен е Петков. Той посочи още, че високите цени, които са показани на снимките, са от малки бензиностанции, които са увеличили цената и са изпитвали чисто логистични проблеми с доставките, защото търсенето е скочило няколко пъти.

Търсенето на горива е било 3-4 пъти повече, коментира министърът на енергетиката Александър Николов, който също участва в брифинга. Според него системата е издържала стрес теста и пазарът вече се е успокоил.

Цената на горивата се увеличава заради военния конфликт в Украйна, но страхът на хората е бил използван за политически цели, категоричен беше премиерът по време на брифинга.

Припомняме, че по-рано тази седмица се появиха много медийни публикации, които показаха опашки от автомобили, наредили се пред бензиностанциите в България.

Това наложи премиерът да направи изявление късно през нощта на 2 март, в което уверява, че в страната има достатъчно гориво и няма опасност то да свърши. 

Междувременно на 3 март от „Лукойл“ изпратиха позиция във връзка със създаденото напрежение около цените на горивата. От „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД потвърдиха, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната. 

„Продължаваме да изпълняваме всички свои ангажименти към партньорите и държавата. Разполагаме с всички необходими ресурси, за да продължим нормална работа, независимо от усложнената ситуация“, се казва в позицията.

В сряда (2 март) енергийният министър Александър Николов увери депутатите в комисията по енергетика, че на този етап няма проблеми с доставките на енергоизточници. Той призна, че е имало известни затруднения със застраховките на танкерите, които пренасят петрол, но те са били бързо разрешени.

В Европа цената на газа достигна нови рекордни нива на фона на подновените опасения за доставките, след като Великобритания съобщи, че ще ограничи достъпа на руски кораби до своите пристанища. Европейските депутати призоваха страните от ЕС също да прибегнат да такава стъпка и да затворят пристанищата си за руски кораби, както и за плавателни съдове плаващи от и за Русия.

Паниката от войната в Украйна започва да се промъква на петролните пазари. Цената на сорта Брент се повиши до над 113 долара за барел, а на американския лек суров петрол - до над 112 долара за барел. Една от причините за това са и коментари на говорителя на Белия дом Джен Псаки, че САЩ са отворени за санкции към енергийния сектор на Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Всяването на паника, не беше ли подсъдимо? Ще се предприемат ли някакви действия срещу тия младежи от гербЪ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още