IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Попйорданов: Банско не трябва да се разширява повече

Трябва да се направи анализ на състоянието на туризма, за да се определи правилната посока на развитие, смята председателят на БААТ

08:13 | 30.03.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любомир Попйорданов. <em>Снимка: архив, Одисея-ин</em></p>

Любомир Попйорданов. Снимка: архив, Одисея-ин

Трябва да се намери решение и на проблемите на приемащите туроператори, които са поставени в изключително неблагоприятна ситуация. Те изнасят продукт и услуги, които в други случаи биха били без ДДС, но специално за ЗДДС те плащат ДДС, а тези, които изпращат и изнасят БВП, не плащат ДДС. Това ми се струва парадоксално и го има само в туризма. Необходими са финансови инструменти за подкрепа, държавата да се бори и да подкрепя тези, които създават БВП, плащат данъци, а не тези, които изнасят БВП.

Освен рекламна кампания, стратегия и финансови стимули, какво още може да се направи?

Има много европейски програми и за щастие една част от тях не се управляват от българското правителство. Програмите за трансгранично сътрудничество също представляват добра възможност. Министерството, което според нас е призвано да направи нещо за тези райони, е Министерството на земеделието и храните с Програмата за развитие на селските райони, която както знаете обаче изостава с 1 година по отношение на мерките, свързани със селския туризъм. Очевидно това за тях не е приоритет.

Когато говорим за този туризъм, ние не говорим само за туристически предприемачи. Не можем да разглеждаме този туризъм откъснат от земеделието или горското стопанство. Това, което хората търсят, е храна – домашно произведена и качествена, българска. Това е най-доброто послание. Благодарение на тази толкова различна и богата география ние имаме най-различни кухни – Странджанска, Черноморска, от Стара планина, Родопска, Пиринска... Ние имаме и различна архитектура. Това е изключително интересна възможност да се изгражда туристически продукт. Тази кухня обаче трябва да стъпи върху развитието на земеделието. Това трябва да се насърчава по други мерки.

Министерството на регионалното развитие също има какво да направи. Става дума за инфраструктура. Не можем да говорим само за магистрали, практически не се прави нещо особено за железниците, освен да се говори за разпродаване. Железниците трябва да се развиват, общественият транспорт като цяло също, трябва да се помага за достъпността до малките селища и до дестинациите. Това прави възможен живота там, би накарало много хора от градовете да отидат и да се установят там, защото качеството на живот там е по-добро. Ако направим България достъпна за българите, тя ще е привлекателна и достъпна и за чуждите туристи.

Има ли местни общности и региони, които са успели да се развият добре, въпреки липсата на подкрепа?

Родопите са един такъв пример. Има жизнени ядра на инициатива, които са налице, защото Родопите никога не са били фокус на големия бизнес в туризма, с изключение на Смолян, Чепеларе и Пампорово. Те са били винаги една гранична зона, изоставена на себе си, където хората винаги е трябвало да си помагат, да бъдат заедно и да се борят. Освен това хората там са естествено гостоприемни. Тези качества те са ги запазили и имат и предприемчивостта. Това е мястото с най-много къщи за гости. Казвам къщи за гости, а не вили, защото има много къщи край Стара планина, но там хората предпочитат да ви дадат ключовете и вие да се оправяте сами. В Триград има много успешни практики. Преди години събрахме в едно издание български и френски опит „Устойчив и отговорен туризъм. Добри практики от България и Франция“. Зад някои от тези примери има 20-годишна история, която се развива без помощта на държавата и ще продължава да се развива без помощ от държавата. Това е оптимистично.

Сред добрите примери са Източните Родопи с „Новото тракийско злато“, а и не само. Имаме Златоград с много добро развитие и големи инвестиции на един бизнесмен, който прави много, за да постави Златоград на картата на туризма, на картата на културното наследство, да припомни какво има в Златоград, да възстанови града. В Стара планина също има добри примери, но бих казал, че има повече отличен потенциал.

Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 3
zaw12929
преди 8 години
Да се подкрепят малките и средни предприемачи означава само- да се намали данъка от 15 на 10%. Да има пътища, вода, канализация, чистота и ред, за да вирее и туризма и това не е помощ, а задължение на Държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
zaw12929
преди 8 години
Добре са ти платили за да казваш :"Банско не трябва да се разширява ".... Стига тъпотии и не ги тиражирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А Банско е един пирински Слънчев бряг и колкото по-скоро го отнесе реката, толкова по-добре за България и за туризма в нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
*** = о^нождат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А аз карам от 50 години и съм обиколил също де що става за каране и мога да кажа на висок глас, че в България не повече от 10% от зад^ниците, които разхождат с джипове един сноп ски на тавана в багажници, по-скъпи от ските, изобщо могат да карат ски!!! Това са деца на полето, а полето ражда не скиори, а ти^кви! За тия го^*** е достатъчно в полето да сложиш хотели и кръчми и за тях едно дърво не си заслужава да бъде отсечено за писта или трасе за лифт! Същото се отнася и за 90% от вносните бо^клуци, които *** кръчмите ни зимъска с подпрени за парлама на дуваро отпред ски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И ти къде я видя тази навъсена родопчанка бре, ***^рел недошмъркан?!! Ба^хти *** се завъдиха в тая нещастна държава, която на всичкото отгоре и едно торба пари на празна кра^туни е похарчила да ги научи да пишат и после да др^айфат из нета на роден език!!! Го^вньо, ти не си помирисвал родопска къща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
marto76
преди 8 години
Не съм съгласен с мнението на г-н поп Йорданов, тъй като голяма част от туристите не се радват на малки туристически селца, където единствената алтернатива за нощувка е навъсена родопчанка, в чиято къща мирише на пръжки! Да не говорим, че конкретно Банско прие 2 Световни купи и вече се води на световната ски карта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
orchis
преди 8 години
От 35 години карам и мога да кажа, че съм обиколил почти всички места из Европа (само по скандинавксите държави не съм бил). Ами, за съжаление, нито Боровец, нито Банско могат да се сравняват с гоемите ски курорти. Напоследък се чува, че повечето писти в Алпите били под 2000 м надморска височина. Това едва ли е истина, но дори да е, се пропосукат други климатичнни фактори като средните теператури, количествата валежи, колко време се задържа снега. Пропуска се и че повечето курорти са направени в подножието на ледници (те са на над 3000 метра), където се кара целогодишно. Конкретно в Банско всички се фокусират върху проблема с кабинката, но човек дори да успее да се качи на пистите, там попада в един мравуняк от хора и карането не е точно притно. Отделно, най-хубавата писта (Томба) стои затоврена към 1 месец, за да се подготви за старта от световната купа, а цената на картата не се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
888
преди 8 години
Според мен планина Витоша ,като ски дестинация нарочно не се развива за сметка на Банско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
poketl
преди 8 години
Заради такива като тоя, а и заради чиновнически идиотизъм най-големия предполагаем инвеститор с над 1млрд лева проект си тръгна окончателтно оттук. Говоря за дестинацията Сапарево-Говедарци. Сега тая най красива част на Рила е обречена на бандитско сечене на горите, беработица и тотален разпад. А франсетата ще се преместят в Румъния или Турция, там ще им прегърнат идеята начаса и след няколко месеца ще почнат реално строителство. Тук им трябваха цели пет години, за да ги откажат нашите тиквеници, толкова бяха харесали природата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още