IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Попйорданов: Банско не трябва да се разширява повече

Трябва да се направи анализ на състоянието на туризма, за да се определи правилната посока на развитие, смята председателят на БААТ

08:13 | 30.03.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любомир Попйорданов. <em>Снимка: архив, Одисея-ин</em></p>

Любомир Попйорданов. Снимка: архив, Одисея-ин

Ако трябва да говоря за един сектор, който има отношение към българския туризъм и който успешно се справя – бих казал пак без държавата, това е винената индустрия. Имаме поне 30 изби с отлични възможности за дегустация и поне още толкова, в които се правят много хубави вина, но не са готови за дегустация. Иначе избите са над 300. Това е сектор, който върви добре, и бих казал, че и естетиката е на по-добро ниво, отколкото в масовия туризъм. Начинът, по който тези предприемачи инвестират, показва мисъл и стратегическо виждане. Това, което като цяло липсва, е сдружаването на бизнесите, за да работят заедно.

Не се ли наблюдават известни признаци за промяна по отношение на сдружаването?

От една страна, сдружения се създават, за да са в противотежест на дружи граждански сдружения. От друга страна, има сдружения, които се създават във връзка с европейските възможности за финансиране и те разполагат с някакъв експертен ресурс. Такова сдружение например има в Борино. За съжаление обаче такива сдружения с експерти не са много, а моето разбиране е, че ако искаме да реализираме възможностите на българския земеделски продукт в рамките на българския туризъм, земеделците трябва да се сдружат, по някакъв начин да се сертифицират – не непременно био, разбира се, да се кооперират и да се работи по пазарната реализация. Експертите могат да помогнат за намирането на финансиране за проектите на сдруженията. Има и някои местни инициативни групи (МИГ), които са успешни. Такъв пример е МИГ в Разлог.

Как си съжителстват този тип туризъм с масовия, особено в района на Разлог?

Много добре си съжителстват. Селата в полите на Рила не искат да се развиват по модела на Банско, гледат бих казал с насмешка, това което се случва в Банско, гледат това нездраво строително оживление, което унищожи Банско, и посрещат туристите, които не са щастливи в Банско. Там идват всички делегации на кметовете на Разлог и Банско, на министри, защото това е мястото, което е автентично. Същевременно в услугите в Банско няма персонално отношение, няма общуване, това, което липсва, е уютът и специалното внимание. В такъв курорт не можете да имате специално внимание, има шум, много хора, много интереси. Бих казал, че предприемачите трудно ще успеят, но не казвам, че няма и възможности. Все още може да се направят някои неща.

Какво може да се направи за бъдещото развитие на Банско?

Според нас кметът на Банско трябва да приеме, че градът повече не трябва да се разширява. В момента има един подробен устройствен план, който се работи и който предвижда нови възможности за застрояване. То ще бъде поне една четвърт от това, което е Банско в момента. Ще се реализират още много проекти, които драматично ще смачкат цените още повече надолу. Тогава дори и средно големи хотели ще затворят. Знаем, че инфраструктурата в района не е добра. Най-вече няма човешки ресурс, който да обслужва цялото това нещо.

Наскоро четох едно интервю на кмета на Барселона, която замрази строителството на нови хотели, защото не иска градът да има съдбата на Венеция. Хората от Венеция вече нямат място във Венеция. Очевидно кметът на Банско това не го знае и не е наясно, че е загубил повече от 2 хил. души за последните 10 години не заради тяхното ЕГН, а защото просто са отишли да си търсят работа другаде.

Според мен строителството трябва да се замрази. На хотелите, които от години са в строеж, трябва да им се даде краен срок за завършване, в противен случай да бъдат премахнати за сметка на тези, които са ги построили. Трябва да се изчистят пространства, да се направят зелени зони. Ако нещо ще се строи, това трябва да бъдат атракции, но атракции, които са свързани с природата. Това е въпрос на желание, има много курорти по света, които развиват такъв тип атракции. Освен това хотелите може да преминат към внедряване на нови, енергоспестяващи технологии и заедно да седнат, да създадат един клъстер – не само туристически, и да се разберат за цените. В Банско всички дърпат цените надолу. Не знам даже дали това е по силите на Банско, или трябва да е по-скоро има място з Закона за туризъм например. Не може един хотел 4 или 5 звезди да продава на цени на  къща за гости.

Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 3
zaw12929
преди 8 години
Да се подкрепят малките и средни предприемачи означава само- да се намали данъка от 15 на 10%. Да има пътища, вода, канализация, чистота и ред, за да вирее и туризма и това не е помощ, а задължение на Държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
zaw12929
преди 8 години
Добре са ти платили за да казваш :"Банско не трябва да се разширява ".... Стига тъпотии и не ги тиражирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А Банско е един пирински Слънчев бряг и колкото по-скоро го отнесе реката, толкова по-добре за България и за туризма в нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
*** = о^нождат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А аз карам от 50 години и съм обиколил също де що става за каране и мога да кажа на висок глас, че в България не повече от 10% от зад^ниците, които разхождат с джипове един сноп ски на тавана в багажници, по-скъпи от ските, изобщо могат да карат ски!!! Това са деца на полето, а полето ражда не скиори, а ти^кви! За тия го^*** е достатъчно в полето да сложиш хотели и кръчми и за тях едно дърво не си заслужава да бъде отсечено за писта или трасе за лифт! Същото се отнася и за 90% от вносните бо^клуци, които *** кръчмите ни зимъска с подпрени за парлама на дуваро отпред ски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И ти къде я видя тази навъсена родопчанка бре, ***^рел недошмъркан?!! Ба^хти *** се завъдиха в тая нещастна държава, която на всичкото отгоре и едно торба пари на празна кра^туни е похарчила да ги научи да пишат и после да др^айфат из нета на роден език!!! Го^вньо, ти не си помирисвал родопска къща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
marto76
преди 8 години
Не съм съгласен с мнението на г-н поп Йорданов, тъй като голяма част от туристите не се радват на малки туристически селца, където единствената алтернатива за нощувка е навъсена родопчанка, в чиято къща мирише на пръжки! Да не говорим, че конкретно Банско прие 2 Световни купи и вече се води на световната ски карта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
orchis
преди 8 години
От 35 години карам и мога да кажа, че съм обиколил почти всички места из Европа (само по скандинавксите държави не съм бил). Ами, за съжаление, нито Боровец, нито Банско могат да се сравняват с гоемите ски курорти. Напоследък се чува, че повечето писти в Алпите били под 2000 м надморска височина. Това едва ли е истина, но дори да е, се пропосукат други климатичнни фактори като средните теператури, количествата валежи, колко време се задържа снега. Пропуска се и че повечето курорти са направени в подножието на ледници (те са на над 3000 метра), където се кара целогодишно. Конкретно в Банско всички се фокусират върху проблема с кабинката, но човек дори да успее да се качи на пистите, там попада в един мравуняк от хора и карането не е точно притно. Отделно, най-хубавата писта (Томба) стои затоврена към 1 месец, за да се подготви за старта от световната купа, а цената на картата не се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
888
преди 8 години
Според мен планина Витоша ,като ски дестинация нарочно не се развива за сметка на Банско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
poketl
преди 8 години
Заради такива като тоя, а и заради чиновнически идиотизъм най-големия предполагаем инвеститор с над 1млрд лева проект си тръгна окончателтно оттук. Говоря за дестинацията Сапарево-Говедарци. Сега тая най красива част на Рила е обречена на бандитско сечене на горите, беработица и тотален разпад. А франсетата ще се преместят в Румъния или Турция, там ще им прегърнат идеята начаса и след няколко месеца ще почнат реално строителство. Тук им трябваха цели пет години, за да ги откажат нашите тиквеници, толкова бяха харесали природата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още